Thursday, December 30, 2010

I Love Cadbury....

Posted by mamawafiq at 4:24 PM 0 comments
 Aku x tahu la sampai bile aku nk teruskan tabiat aku ni... Agaknya ni lah salah satu sebab yg membuatkan badan aku ni susah turun... Kengkadang tu aku leh control.. kangkadang tu xtahan iman gak aku dibuatnye... Tambah² bile tgk Cadbury bersusun² di rak kat shopping² kompleks... Bila dapat tu... ermmm.. mmg nikmat... Bila la nk stop... rasenye xleh stop kot.... tapi maybe bole kurangkan kuantiti.. hehehe..
ni perasa feberet aku...
 nampak x betapa bestnye kl dapat makan hazelnut yg kat dalam coklat tu.... huhuhu
 tapi kalau xdapat cam kat atas tu... dapat yg ni pun ok dah...

Bagi yg xkenal mcm mana rupe hazelnut tu.. ha.. ni la die hazelnut.... erm....

PM Umumkan Esok Cuti!!!!!

Posted by mamawafiq at 10:41 AM 0 comments
 Akhirnya buat julung kalinya Piala AFF Suzuki milik MALAYSIA.. tahniah kepada pasukan MALAYSIA atas prestasi yg ditunjukkan... walaupun INDONESIA mendahului MALAYSIA dengan 2-1 tapi dari segi agreget memihak kepada MALAYSIA 4-2...
 anatara gangguan yg dihadapi oleh Pasukan Malaysia masa latihan
Walaupun sebelum ni mcm² dugaan, Pasukan Malaysia tetap tampil dgn bersemangat... Sian dorg.. dah la nk buat latihan pun xtenang asyik ade tetamu x d undang je... ishhh.. klu aku pun naik rimas... Tapi tahniah juga la buat INDONESIA kerana xberlaku sebarang kejadian yg x diingini...
Dalam pada tu camera mcm tercari² sesuatu... aku pun tercari² gak... mane la Julia Perez ni... maklumla kan ke die cakap nk pakai bra yg ade leser tu... nk tgk la jugak kehebatan leser die... hehehe.. yg nampak manohara dan mungkin ade lagi yg lain kot tapi aku x kenal... hehehe... Aksi penyokong INDONESIA pun kelakar gak bile di umumkan MALAYSIA menang... Ade yg melopong.... Maybe dorg yakin INDONESIA yg akan menang berdasarkan rekod yg lepas... 
 Penjaring terbanyak musim ni..
Dan sebagai imbuhan untuk peminat/ penyokong Pasukan Malaysia PM dah umumkan ESOK CUTI !!!!! yg xminat bola pun cuti gak esok, jgn risau.. Maklum la dah tunggu berbelas tahun lamanya.. mau x happy... Diharap Pasukan Malaysia akan terus Cemerlang, Gemilang dan Terbilang... Semoga Pasukan Malaysia akan terus melangkah lebih bersemangat dan memperolehi kejayaan yg cemerlang... Tanamkan dalam diri semangat berpasukan dan kesukanan... x mo gado².. malam tadi suke tgk kedua² pasukan xde gado².. aksi penyokong jgn kira la dah xleh nk wt ape dah siap bole bantu membantu lagi... Pasukan Indonesia bantu Pasukan Malaysia dan begitu jugak sebaliknya.. Semangat cmni la yg kite perlukan.... 
 Aksi hero menyelamatkan gol... Aku ingatkan dia yg akan dapat Pemain Terbaik.... 
TAHNIAH !!!!! HIDUP HARIMAU MALAYA !!!!

P/s : Pic search by googgle...

Wednesday, December 29, 2010

ROTA Virus menyerang wafiQ PART 2

Posted by mamawafiq at 4:16 PM 0 comments
Sambungan dari ROTA Virus menyerang wafiQ PART 1

Kitaorg pun terus bergegas ke KPJ... Baju main sumbat² je dlm beg.. xsempat nk lipat... sampai kat KPJ terus g kat emergency.. Bagi surat refer tu dorang terus refer kat doktor... masa sampai KPJ tu bayangkan la berat wafiQ tinggal 5.8 kg je... sangat kurus... Masa doktor nk amik darah tu.. xdapat cz darah xnaik... subhanallah... bayangkan la perasaan aku masa tu.. (hati ibu mana yg xtersentuh bile tgk keadaan anak die camtu).. then dorg cucuk tangan wafiQ nk masuk air... mase cucuk wafiQ tu.. wafiQ langsung x cakap ape².. cuma muka die berkerut sikit... nangis pun x... (dah xde air mata sebenarnya)... so dorg masuk air dulu... sementara nk uruskan wad... xletak wafiQ atas katal... tapi aku pangku die... lepas tu die suruh aku letak wafiQ kat katil... ikut hati mmg aku xnk letak.. 
ni Pic wafiQ masa mula² masuk KPJ...
 Lepas tu baru dihantar ke wad.. aku gilir² jaga wafiQ ngn en. asben.. kitaorg berkampung la kat hospital tu... Alhamdulillah... hari makin hari wafiQ semakin sihat.. Doktor cakap nasib baik sempat bawa g Hospital cz kalau lambat buah pinggang wafiQ bole rosak cz air dalam badan dah byk hilang....Malam tu aku rasa pening kepala.. en asben suruh makan panadol n aku rase perut aku semacam je... pastu terasa "sesuatu".. alamak.... abis suar aku.. aku lak kne cirit birit.. en. asben suruh makan pil che ke tek aun (gerenti salah eja ni cz aku rase cam pelik je perkataan ni).. so aku pun makan la... x sampai 10 minit aku muntah n cirit birit aku masih berterusan.. terpaksa la en. asben cll kakak die kat kajang minta bawa suar utk aku (TQ kak Lela cz bagi pinjam suar n baju)... Rupa² sakit ni boleh berjangkit melalui sentuhan dan air liur....
 Beberapa jam selepas masuk air....

Esoknya mak, abah, abg n adik aku dtg wad... memula abah xnk masuk cz dia cakap xsanggup nk tgk wafiQ dlm keadaan camtu tapi bile adik aku cakap wafiQ dah ok sikit n tunjuk MMS yg aku hantar kat dorg baru la abah lega sikit n masuk tgk wafiQ... Masa ni wafiq dah pandai pilih org dah.... xmau kat org.. klu semalam dgn sapa pun dia xkisah cz dia dah x berupaya...

So.. malam tu en. asben jaga wafiQ cz aku, abg n adik g Kelana Jaya hantar Abah ngn Mak.. tapi hati aku ni asyik teringat kat wafiQ je... asyik SMS en. asben.. Balik dari Kelana Jaya en. asben bagi tau tadi wafiQ demam.. suhu 39... tapi nurse dah bagi ubat.... Sepanjang kat Hospital tu kitaorg bukan bole tido sgt.. tido² ayam je.... ye la.. keadaan wafiQ tu lebih penting kan...  hari ke2 wafiQ demam lagi... doktor cakap sepanjang ni mmg die akan demam on off on off... suhu die 40.. badan wafiQ sampai menggigil... aku panggil nurse.. die chk... n die cakap.. "a'ah.. la kak, die demam...nanti kita bagi ubat ye" die kuar tapi punye la lama xdtg² dah.. aku panggil lagi.. die cakap.. "nanti kite bagi time bagi ubat".. biar betul nurse ni.. anak aku dah camni bole die suruh aku tunggu time makan ubat...aku buka baju wafiQ tinggal pampers je.. lap badan die... aku peluk die... sedih + takut time tu cz wafiQ xpenah demam sampai mcm tu... aku tekan lagi loceng tu.. dtg lak Staff Nurse... aku gtau kat die "Pn. anak sy demam la..." nurse tu chk " a'ah la... jap erk".. x sampai 5 minit die dtg balik bagi ubat... (bole pulak).. aku gtau kat die pasal nurse yg memula tadi.... nurse tu cakap nurse tu budak baru.. (hampeh betul..)
 wafiQ dah beransur sihat
 Hari ke3 wafiQ dah beransur sihat.. dah bole duduk.. dah bole senyum yg paling penting dah leh nangis (siap die nk tarik wayer drip tu lagi.. maklum la dah sihat sikit)... Hari ke 3 kat wad wafiQ dah start nk makan... suru en. asben belikan bubur kat Hospital Putrajaya (feberet wafiQ n feberet mama die jugak)... abis semangkuk die makan.. bawa wafiQ jalan².. bawa turun lobby.. g cafe.. die suke sgt... berak cirit dah kurang tapi masih cirit sikit² lagi... dah x miuntah... doktor cakap tunggu result kuar... klu xe ape² boleh la kuar... tapi result x kuar hari ni... tunggu lagi sehari..
 wafiQ kat Cafe..
Hari ke4.. bawa wafiq turun cafe (asam pedas die sedap cari kat cafe tapi xde).. jalan².. wafiq suke sgt.. dah nk main... dh leh ketawa... Bahagia sgt rasa bile tgk wafiQ dah kembali ceria... Hari ke4.. ptg.. wafiQ dah discharge...
 WafiQ kat Lobby KPJ..
 

Nuffnang oh nuffnag....

Posted by mamawafiq at 12:50 PM 0 comments
arrrggghhh... tolong!!!!!!tolong!!!!!tolong!!!!!! aku xleh nk chk nuffnag... lupe email ape yg aku guna n password... ni la akibatnye bile dah lama sgt xjengok blog.. camne ni... huhuhu

ROTA Virus menyerang wafiQ PART 1

Posted by mamawafiq at 11:41 AM 0 comments
dah lama nk cerita pasal ni tapi asyik tertangguh je... bukan la sibuk sgt tapi xde mood nk menulis...

Cerita ni berlaku dalam bulan Nov 2010... Suatu pagi tu aku hantar wafiQ kat umah umi dia cam biase la.... kebetulan  Aqil xsihat... die muntah n cirit birit... n masa amik wafiQ ptg tu umi ckp wafiQ jatuh dari kereta mainan, die nangis lama cz dalam masa yg sama aqil muntah jadi umi settlekan aqil dulu... lepas tu baru amik wafiQ.. dah terlalu lama nangis wafiQ sampai muntah.... (xsangka pulak itu permulaan bagi wafiQ)

Start dari ptg tu wafiq asyik muntah² n cirit birit... kebetulan lak esoknye wafiQ chk up... so aku hold dulu... en. asben lak xde time tu... outstation kat penang so aku handle wafiQ sorang² la... esoknye aku bawa la wafiQ g chk kat Klinik Kesihatan Putrajaya... Bile cerita apa yg jadi n tgk keadaan wafiQ dorg refer ke Hospital Putrajaya....

Aku pun terus bawa wafiQ g Hospital Putrajaya... Dalam Sejarah wafiQ aku letak wafiQ dalam car seat tapi die x mengamuk... die diam n melepek je.. (badan die sgt lemah cz die asyik muntah n cirit... asal minum susu je die akan muntah.. sian sgt) Sampai kat Hospital tu dorg chk n amik darah... Result Darah doktor cakap ok... n dorg suruh balik... cz diaorg cakap muntah n cirit birit tu akan baik dgn sendiri.. tapi sape sanggup tgk anak daam keadaan mcm tu kan...

Malam tu wafiQ masih macam tu jugak... esok pagi ustaz kat opis en. asben dtg tgk²kan wafiq... buat air penawar tapi x berkesan jugak.. depan ustaz tu wafiQ muntah.... tengahari aku bawa wafiQ n Hospital Serdang lak.. (Abg Zali yg hantar.. TQ abg zali n kak Nur Falahi).. Masa tunggu turn tu pun wafiQ sempat lagi muntah atas aku.. huhuhu...(masa menunggu tu jgn cakap la.. klu aku nk beranak tu dah beranak kat ruang menunggu tu).. Sampai sana doktor chk amik darah lagi... (sian wafiQ dah 2x amik darah).. Kat Hospital Serdang rasa ok la sikit cz dorg masuk air... pastu tu petang dorg bagi balik.. dorg cakap xde ape².. ptg tu en. asben balik terus g Hospital Serdang amik kitaorg...
 Antara Pic yg sempat aku amik masa kat Hospital Serdang
Masa ni masih bole menangis lagi..

Balik tu jadi lagi.. Kitaorg bawa lak g Klinik Qistina kat Seri Kembangan (Kalau wafiQ xsihat mmg kitaorg selalu bawa sini cz doktor tu Pakar Kanak²).. Doktor chk bagi ubat tahan muntah n ubat cirit... n aku n en. asben amik langkah berani bawa wafiQ balik kg aku (Trolak).. Cz mak ngn abah nk berangkat ke Tanah Suci Mekah..

Kat sana pun wafiQ sama jugak... xleh makan.. xeh minum... asal ape je yg masuk perut die mesti muntah balik... die nampak air je (xkira air ape) die mesti terkam (mcm dah lama xmakan).. die sgt lapar tapi ape bole buat... aku lak tiap kali tgk wafiQ mesti sebak n aku nangis.. aku takut sgt.. keadaan die masa tu sgt lesu n xbermaya... die dah xleh nangis... suara pun dah xkuar.. air mata pun dah xde... (tapi masih mampu merangkak)..

Abah pun dah xsanggup tgk wafiQ dalam keadaan mcm tu... Abah g cari org yg bole berubat.. biasenye klu ubat kampung ni mmg dorg cakap wafiQ ni ade yg menumpang n mcm² lagi la... Sorg mak cik tu (org kampung panggil  Bomoh Siah) tu cakap ade benda menumpang dalam badan wafiQ... makcik tu cakap die tekan tekak wafiQ sebab tu wafiQ muntah tiap kali die makan or minum...

Hari kenduri doa selamat utk abah ngn mak tu aku mcm biase jgak... handle wafiQ.. wafiq makin teruk... n abah sampai nangis tgk wafiQ.. abah cakap " aku dah xtahan la tgk anak hang ni.. apa kata hang bawa dia g Klinik TAJ... Klinik tu Klinik yg terbaik kat sini.. aku klu sakit kaki sampai bertongkat g sana die cucuk 1 jarum alhamdulillah lega.. bole jalan balik...

So.. aku pun bawa g Klinik TAJ.. ada gak mulut² yg cakap x elok berubat tghari.. (ade aku kesah??? klu nk jadi xkira la pagi ke.. tghari ke.. ptg ke.. malam ke... klu jadi ape² kat anak aku.. nk salah kan sape???).. aku xkira aku bawa gak wafiQ g Klinik tu.. Sampai sana doktor pun terkejut ngn keadaan wafiQ.. doktor cakap nape bawa sini.. sepatutnya awak bawa die terus ke Hospital cz keadaan die ni teruk sgt... Die nk refer wafiQ g Hospital Slim tapi aku xnk cz sape nk jaga die kat sana.. so kitaorg request nk g KPJ Kajang.. So doktor buat surat refer ke sana... bagi ubat tahan muntah.. doktor tu cakap ubat ni tahan 2 jam je n dalam masa 2 jam kne sampai KPJ dah... (TQ pada Abang Mat n Kak Yati cz dtg)...

Balik umah mintak maaf kat mak ngn abah cz kne balik skrg jugak... alhamdulillah mak ngn abah faham.. 

Bersambung PART 2



Akhirnye...

Posted by mamawafiq at 9:36 AM 0 comments
Akhirnye berjaya jugak aku tukar layout blog aku ni... dah macam² rupa aku try n last sekali aku pilih yg ni....

Amacam??? ok x??? Cantik x??? xkisah la kalau korang cakap xcantik pun tapi bagi aku cantik n aku puas hati.... dah naik berpinar mata aku cari layout yg sesuai.. dan ini lah hasilnya....

Lepas ni baru la bersemangat sikit aku nk ber'blog' balik... ni kira cam penyuntik semangat la ni...

Thursday, December 23, 2010

windu.... sewindu-windunyeee.....

Posted by mamawafiq at 10:34 AM 2 comments
Dah lama sgt x update blog ni.. bukan xnk... nak sggttt.. bukan xrindu.. tersangat la rindu.... tapi bile start je nk ber"blog" dtg pulak mood MALAS... adihhh.. penyakit yg xde ubat...

Sejak kebelakangan ni sgt byk perkara² yg x d ingini dan juga perkara yg menggembirakan aku tapi xsempat nk kongsi kat sini.. nk kate bz... x bz langsung.. tapi ntah la....

walaupun aku xupdate blog aku... xbermakna aku menyepikan diri dari dunia blog... aku still lagi tergah blog² feberet aku... cuma aku xde tinggalkan sebarang komen la... jadi silent reader je.... ok gak kan???

tapi.. lepas ni aku nk start ber"blog" balik la... byk tol citer aku nk kongsi kat sini yg masih terperuk dlm kepala otak aku ni...  Nantikan come back aku... (hehehe.. cam astis la pulak)..
 

My Small Family Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez