Thursday, December 30, 2010

I Love Cadbury....

Posted by mamawafiq at 4:24 PM 0 comments
 Aku x tahu la sampai bile aku nk teruskan tabiat aku ni... Agaknya ni lah salah satu sebab yg membuatkan badan aku ni susah turun... Kengkadang tu aku leh control.. kangkadang tu xtahan iman gak aku dibuatnye... Tambah² bile tgk Cadbury bersusun² di rak kat shopping² kompleks... Bila dapat tu... ermmm.. mmg nikmat... Bila la nk stop... rasenye xleh stop kot.... tapi maybe bole kurangkan kuantiti.. hehehe..
ni perasa feberet aku...
 nampak x betapa bestnye kl dapat makan hazelnut yg kat dalam coklat tu.... huhuhu
 tapi kalau xdapat cam kat atas tu... dapat yg ni pun ok dah...

Bagi yg xkenal mcm mana rupe hazelnut tu.. ha.. ni la die hazelnut.... erm....

PM Umumkan Esok Cuti!!!!!

Posted by mamawafiq at 10:41 AM 0 comments
 Akhirnya buat julung kalinya Piala AFF Suzuki milik MALAYSIA.. tahniah kepada pasukan MALAYSIA atas prestasi yg ditunjukkan... walaupun INDONESIA mendahului MALAYSIA dengan 2-1 tapi dari segi agreget memihak kepada MALAYSIA 4-2...
 anatara gangguan yg dihadapi oleh Pasukan Malaysia masa latihan
Walaupun sebelum ni mcm² dugaan, Pasukan Malaysia tetap tampil dgn bersemangat... Sian dorg.. dah la nk buat latihan pun xtenang asyik ade tetamu x d undang je... ishhh.. klu aku pun naik rimas... Tapi tahniah juga la buat INDONESIA kerana xberlaku sebarang kejadian yg x diingini...
Dalam pada tu camera mcm tercari² sesuatu... aku pun tercari² gak... mane la Julia Perez ni... maklumla kan ke die cakap nk pakai bra yg ade leser tu... nk tgk la jugak kehebatan leser die... hehehe.. yg nampak manohara dan mungkin ade lagi yg lain kot tapi aku x kenal... hehehe... Aksi penyokong INDONESIA pun kelakar gak bile di umumkan MALAYSIA menang... Ade yg melopong.... Maybe dorg yakin INDONESIA yg akan menang berdasarkan rekod yg lepas... 
 Penjaring terbanyak musim ni..
Dan sebagai imbuhan untuk peminat/ penyokong Pasukan Malaysia PM dah umumkan ESOK CUTI !!!!! yg xminat bola pun cuti gak esok, jgn risau.. Maklum la dah tunggu berbelas tahun lamanya.. mau x happy... Diharap Pasukan Malaysia akan terus Cemerlang, Gemilang dan Terbilang... Semoga Pasukan Malaysia akan terus melangkah lebih bersemangat dan memperolehi kejayaan yg cemerlang... Tanamkan dalam diri semangat berpasukan dan kesukanan... x mo gado².. malam tadi suke tgk kedua² pasukan xde gado².. aksi penyokong jgn kira la dah xleh nk wt ape dah siap bole bantu membantu lagi... Pasukan Indonesia bantu Pasukan Malaysia dan begitu jugak sebaliknya.. Semangat cmni la yg kite perlukan.... 
 Aksi hero menyelamatkan gol... Aku ingatkan dia yg akan dapat Pemain Terbaik.... 
TAHNIAH !!!!! HIDUP HARIMAU MALAYA !!!!

P/s : Pic search by googgle...

Wednesday, December 29, 2010

ROTA Virus menyerang wafiQ PART 2

Posted by mamawafiq at 4:16 PM 0 comments
Sambungan dari ROTA Virus menyerang wafiQ PART 1

Kitaorg pun terus bergegas ke KPJ... Baju main sumbat² je dlm beg.. xsempat nk lipat... sampai kat KPJ terus g kat emergency.. Bagi surat refer tu dorang terus refer kat doktor... masa sampai KPJ tu bayangkan la berat wafiQ tinggal 5.8 kg je... sangat kurus... Masa doktor nk amik darah tu.. xdapat cz darah xnaik... subhanallah... bayangkan la perasaan aku masa tu.. (hati ibu mana yg xtersentuh bile tgk keadaan anak die camtu).. then dorg cucuk tangan wafiQ nk masuk air... mase cucuk wafiQ tu.. wafiQ langsung x cakap ape².. cuma muka die berkerut sikit... nangis pun x... (dah xde air mata sebenarnya)... so dorg masuk air dulu... sementara nk uruskan wad... xletak wafiQ atas katal... tapi aku pangku die... lepas tu die suruh aku letak wafiQ kat katil... ikut hati mmg aku xnk letak.. 
ni Pic wafiQ masa mula² masuk KPJ...
 Lepas tu baru dihantar ke wad.. aku gilir² jaga wafiQ ngn en. asben.. kitaorg berkampung la kat hospital tu... Alhamdulillah... hari makin hari wafiQ semakin sihat.. Doktor cakap nasib baik sempat bawa g Hospital cz kalau lambat buah pinggang wafiQ bole rosak cz air dalam badan dah byk hilang....Malam tu aku rasa pening kepala.. en asben suruh makan panadol n aku rase perut aku semacam je... pastu terasa "sesuatu".. alamak.... abis suar aku.. aku lak kne cirit birit.. en. asben suruh makan pil che ke tek aun (gerenti salah eja ni cz aku rase cam pelik je perkataan ni).. so aku pun makan la... x sampai 10 minit aku muntah n cirit birit aku masih berterusan.. terpaksa la en. asben cll kakak die kat kajang minta bawa suar utk aku (TQ kak Lela cz bagi pinjam suar n baju)... Rupa² sakit ni boleh berjangkit melalui sentuhan dan air liur....
 Beberapa jam selepas masuk air....

Esoknya mak, abah, abg n adik aku dtg wad... memula abah xnk masuk cz dia cakap xsanggup nk tgk wafiQ dlm keadaan camtu tapi bile adik aku cakap wafiQ dah ok sikit n tunjuk MMS yg aku hantar kat dorg baru la abah lega sikit n masuk tgk wafiQ... Masa ni wafiq dah pandai pilih org dah.... xmau kat org.. klu semalam dgn sapa pun dia xkisah cz dia dah x berupaya...

So.. malam tu en. asben jaga wafiQ cz aku, abg n adik g Kelana Jaya hantar Abah ngn Mak.. tapi hati aku ni asyik teringat kat wafiQ je... asyik SMS en. asben.. Balik dari Kelana Jaya en. asben bagi tau tadi wafiQ demam.. suhu 39... tapi nurse dah bagi ubat.... Sepanjang kat Hospital tu kitaorg bukan bole tido sgt.. tido² ayam je.... ye la.. keadaan wafiQ tu lebih penting kan...  hari ke2 wafiQ demam lagi... doktor cakap sepanjang ni mmg die akan demam on off on off... suhu die 40.. badan wafiQ sampai menggigil... aku panggil nurse.. die chk... n die cakap.. "a'ah.. la kak, die demam...nanti kita bagi ubat ye" die kuar tapi punye la lama xdtg² dah.. aku panggil lagi.. die cakap.. "nanti kite bagi time bagi ubat".. biar betul nurse ni.. anak aku dah camni bole die suruh aku tunggu time makan ubat...aku buka baju wafiQ tinggal pampers je.. lap badan die... aku peluk die... sedih + takut time tu cz wafiQ xpenah demam sampai mcm tu... aku tekan lagi loceng tu.. dtg lak Staff Nurse... aku gtau kat die "Pn. anak sy demam la..." nurse tu chk " a'ah la... jap erk".. x sampai 5 minit die dtg balik bagi ubat... (bole pulak).. aku gtau kat die pasal nurse yg memula tadi.... nurse tu cakap nurse tu budak baru.. (hampeh betul..)
 wafiQ dah beransur sihat
 Hari ke3 wafiQ dah beransur sihat.. dah bole duduk.. dah bole senyum yg paling penting dah leh nangis (siap die nk tarik wayer drip tu lagi.. maklum la dah sihat sikit)... Hari ke 3 kat wad wafiQ dah start nk makan... suru en. asben belikan bubur kat Hospital Putrajaya (feberet wafiQ n feberet mama die jugak)... abis semangkuk die makan.. bawa wafiQ jalan².. bawa turun lobby.. g cafe.. die suke sgt... berak cirit dah kurang tapi masih cirit sikit² lagi... dah x miuntah... doktor cakap tunggu result kuar... klu xe ape² boleh la kuar... tapi result x kuar hari ni... tunggu lagi sehari..
 wafiQ kat Cafe..
Hari ke4.. bawa wafiq turun cafe (asam pedas die sedap cari kat cafe tapi xde).. jalan².. wafiq suke sgt.. dah nk main... dh leh ketawa... Bahagia sgt rasa bile tgk wafiQ dah kembali ceria... Hari ke4.. ptg.. wafiQ dah discharge...
 WafiQ kat Lobby KPJ..
 

Nuffnang oh nuffnag....

Posted by mamawafiq at 12:50 PM 0 comments
arrrggghhh... tolong!!!!!!tolong!!!!!tolong!!!!!! aku xleh nk chk nuffnag... lupe email ape yg aku guna n password... ni la akibatnye bile dah lama sgt xjengok blog.. camne ni... huhuhu

ROTA Virus menyerang wafiQ PART 1

Posted by mamawafiq at 11:41 AM 0 comments
dah lama nk cerita pasal ni tapi asyik tertangguh je... bukan la sibuk sgt tapi xde mood nk menulis...

Cerita ni berlaku dalam bulan Nov 2010... Suatu pagi tu aku hantar wafiQ kat umah umi dia cam biase la.... kebetulan  Aqil xsihat... die muntah n cirit birit... n masa amik wafiQ ptg tu umi ckp wafiQ jatuh dari kereta mainan, die nangis lama cz dalam masa yg sama aqil muntah jadi umi settlekan aqil dulu... lepas tu baru amik wafiQ.. dah terlalu lama nangis wafiQ sampai muntah.... (xsangka pulak itu permulaan bagi wafiQ)

Start dari ptg tu wafiq asyik muntah² n cirit birit... kebetulan lak esoknye wafiQ chk up... so aku hold dulu... en. asben lak xde time tu... outstation kat penang so aku handle wafiQ sorang² la... esoknye aku bawa la wafiQ g chk kat Klinik Kesihatan Putrajaya... Bile cerita apa yg jadi n tgk keadaan wafiQ dorg refer ke Hospital Putrajaya....

Aku pun terus bawa wafiQ g Hospital Putrajaya... Dalam Sejarah wafiQ aku letak wafiQ dalam car seat tapi die x mengamuk... die diam n melepek je.. (badan die sgt lemah cz die asyik muntah n cirit... asal minum susu je die akan muntah.. sian sgt) Sampai kat Hospital tu dorg chk n amik darah... Result Darah doktor cakap ok... n dorg suruh balik... cz diaorg cakap muntah n cirit birit tu akan baik dgn sendiri.. tapi sape sanggup tgk anak daam keadaan mcm tu kan...

Malam tu wafiQ masih macam tu jugak... esok pagi ustaz kat opis en. asben dtg tgk²kan wafiq... buat air penawar tapi x berkesan jugak.. depan ustaz tu wafiQ muntah.... tengahari aku bawa wafiQ n Hospital Serdang lak.. (Abg Zali yg hantar.. TQ abg zali n kak Nur Falahi).. Masa tunggu turn tu pun wafiQ sempat lagi muntah atas aku.. huhuhu...(masa menunggu tu jgn cakap la.. klu aku nk beranak tu dah beranak kat ruang menunggu tu).. Sampai sana doktor chk amik darah lagi... (sian wafiQ dah 2x amik darah).. Kat Hospital Serdang rasa ok la sikit cz dorg masuk air... pastu tu petang dorg bagi balik.. dorg cakap xde ape².. ptg tu en. asben balik terus g Hospital Serdang amik kitaorg...
 Antara Pic yg sempat aku amik masa kat Hospital Serdang
Masa ni masih bole menangis lagi..

Balik tu jadi lagi.. Kitaorg bawa lak g Klinik Qistina kat Seri Kembangan (Kalau wafiQ xsihat mmg kitaorg selalu bawa sini cz doktor tu Pakar Kanak²).. Doktor chk bagi ubat tahan muntah n ubat cirit... n aku n en. asben amik langkah berani bawa wafiQ balik kg aku (Trolak).. Cz mak ngn abah nk berangkat ke Tanah Suci Mekah..

Kat sana pun wafiQ sama jugak... xleh makan.. xeh minum... asal ape je yg masuk perut die mesti muntah balik... die nampak air je (xkira air ape) die mesti terkam (mcm dah lama xmakan).. die sgt lapar tapi ape bole buat... aku lak tiap kali tgk wafiQ mesti sebak n aku nangis.. aku takut sgt.. keadaan die masa tu sgt lesu n xbermaya... die dah xleh nangis... suara pun dah xkuar.. air mata pun dah xde... (tapi masih mampu merangkak)..

Abah pun dah xsanggup tgk wafiQ dalam keadaan mcm tu... Abah g cari org yg bole berubat.. biasenye klu ubat kampung ni mmg dorg cakap wafiQ ni ade yg menumpang n mcm² lagi la... Sorg mak cik tu (org kampung panggil  Bomoh Siah) tu cakap ade benda menumpang dalam badan wafiQ... makcik tu cakap die tekan tekak wafiQ sebab tu wafiQ muntah tiap kali die makan or minum...

Hari kenduri doa selamat utk abah ngn mak tu aku mcm biase jgak... handle wafiQ.. wafiq makin teruk... n abah sampai nangis tgk wafiQ.. abah cakap " aku dah xtahan la tgk anak hang ni.. apa kata hang bawa dia g Klinik TAJ... Klinik tu Klinik yg terbaik kat sini.. aku klu sakit kaki sampai bertongkat g sana die cucuk 1 jarum alhamdulillah lega.. bole jalan balik...

So.. aku pun bawa g Klinik TAJ.. ada gak mulut² yg cakap x elok berubat tghari.. (ade aku kesah??? klu nk jadi xkira la pagi ke.. tghari ke.. ptg ke.. malam ke... klu jadi ape² kat anak aku.. nk salah kan sape???).. aku xkira aku bawa gak wafiQ g Klinik tu.. Sampai sana doktor pun terkejut ngn keadaan wafiQ.. doktor cakap nape bawa sini.. sepatutnya awak bawa die terus ke Hospital cz keadaan die ni teruk sgt... Die nk refer wafiQ g Hospital Slim tapi aku xnk cz sape nk jaga die kat sana.. so kitaorg request nk g KPJ Kajang.. So doktor buat surat refer ke sana... bagi ubat tahan muntah.. doktor tu cakap ubat ni tahan 2 jam je n dalam masa 2 jam kne sampai KPJ dah... (TQ pada Abang Mat n Kak Yati cz dtg)...

Balik umah mintak maaf kat mak ngn abah cz kne balik skrg jugak... alhamdulillah mak ngn abah faham.. 

Bersambung PART 2



Akhirnye...

Posted by mamawafiq at 9:36 AM 0 comments
Akhirnye berjaya jugak aku tukar layout blog aku ni... dah macam² rupa aku try n last sekali aku pilih yg ni....

Amacam??? ok x??? Cantik x??? xkisah la kalau korang cakap xcantik pun tapi bagi aku cantik n aku puas hati.... dah naik berpinar mata aku cari layout yg sesuai.. dan ini lah hasilnya....

Lepas ni baru la bersemangat sikit aku nk ber'blog' balik... ni kira cam penyuntik semangat la ni...

Thursday, December 23, 2010

windu.... sewindu-windunyeee.....

Posted by mamawafiq at 10:34 AM 2 comments
Dah lama sgt x update blog ni.. bukan xnk... nak sggttt.. bukan xrindu.. tersangat la rindu.... tapi bile start je nk ber"blog" dtg pulak mood MALAS... adihhh.. penyakit yg xde ubat...

Sejak kebelakangan ni sgt byk perkara² yg x d ingini dan juga perkara yg menggembirakan aku tapi xsempat nk kongsi kat sini.. nk kate bz... x bz langsung.. tapi ntah la....

walaupun aku xupdate blog aku... xbermakna aku menyepikan diri dari dunia blog... aku still lagi tergah blog² feberet aku... cuma aku xde tinggalkan sebarang komen la... jadi silent reader je.... ok gak kan???

tapi.. lepas ni aku nk start ber"blog" balik la... byk tol citer aku nk kongsi kat sini yg masih terperuk dlm kepala otak aku ni...  Nantikan come back aku... (hehehe.. cam astis la pulak)..

Thursday, October 7, 2010

Raya 2010..

Posted by mamawafiq at 11:31 AM 0 comments
Rasenye sempat lagi x aku nk ucap Selamat Hari Raya Aidilfitri buat kengkawan sume??? maklum la skrg ni dah 28 syawal.. hehehe  xkisah la kan... ape² pun aku nak minta maaf kat sume kengkawan aku atas sume kesalahan yg telah aku lakukan secara sengaja or xsengaja dari dulu sampai la aku dah besar panjang camni.. besar je, panjang x kot  maklum la kan.. aku ni manusia yg lepas dari melakukan kesalahan... harap dimaafkan la erk...

Dan aku nk kongsi jgk ngn kowang sume pertama kali wafiq berhari raya, Suasana Hari Raya bukan lagu anuar zain n ellina tu tau buat wafiq.. 1st raya aku sekuarga kat seremban.. sehari sebelum raya dah sampai seremban.. aku amik halfday... alhamdulillah.. xsangkut dalam jem maklum la en asben kan terror cari jalan yg x jem  jom la tgk pic² kitaorg kat seremban... xambik banyak pun cz bateri camera nk abis

siannye anak mama ni... penat erk...

pastu, lepas semayang sunat hari raya.. kiteorg sume g ziarah 'teratak' arwah ibu nertuaku.. xde pic cz mama xbaa camera time tu  lepas sume selesai kitaorg balik umah, bersalam salaman n bermaaf²an.. part ni aku mmg touching sgt, huhuhu  1st time alami kat umah mertua... adik beradik en. asben minta maaf sambil ucapkan kata² ngn panjang lebar... sesuatu pengalaman yg berharga bagi aku.. cz aku n adik beradik minta maaf cakap sikit² je tapi nanis je lebih, hehehe   tibe giliran aku kekok gak tapi ikut camne dorg wt la... time minta maaf ngn en. asben... sedih sgt... harus la aku nanis, banyak dosa ngn en. asben aku minta maaf ngn en. asben pastu wt² bz ngn en wafiq... kes nk cover mata la ni, hehehe  lepas selesai sessi minta maaf, sessi kedua lak.. sessi melantak... hahaha.. bab ni aku suka... lepas melantak n sume dah kenyang.. aku sikit je lagi nk jadi ular sawa kitaorg gerak balik trolak, perak.... kampungku   sampai trolak petang... alhamdulillah.. xjem...

2nd Raya - Kitaorg gerak dari trolak nk ke ipoh, nk merisik untuk adik bongsu aku, umo dah 28 tapi perangai cam bebudak lagi, camno nk tawen?  budak Taman Perpaduan.. dtg sini teringat zaman² remaja aku penah duduk sini dulu, time bujang² dulu la  pas selesai kitaorg lepak kat umak yong aku kat kelebang jaya... so layan la antara pic yg aku sempat snap...


3rd Raya kitaorg gerak g melawat saudara mara mak ngn abah.. Parit Buntar-mak n Bagan Serai - Abah sempat gak mama n en wafiq posing... sori pic en. asben xde cz die yg jadi jurufoto   

4rd Raya... masanga untuk kitaorg balik.. huhuhu syedey la  balik singgah umah yong kat ipoh yong naik sekali ngn kitaorg jadi kne la antar yong sekeluarga kat umah dorg dulu   sempat gak mama snap pic anak mama ni.. hehehe

Lepas balik dari umah yong tu kitaorg pun meneruskan perjalanan yg tinggal lagi separuh tu... tup² en. asben terasa cam nk lajak ke PD... Family en. asben bercuti kat sana tapi en. asben xleh join cz dah janji ngn mama  jadi untuk xhampakan hasrat en. asben, aku ikutkan je la  lagipun die yg bawa keta, aku duduk je   sampai PD dalam pukul 5.30 ptg... so ni la pic gedik santai kitaorg...

Friday, August 27, 2010

Happy Birthday yang PERTAMA ~AQIL WAFIQ~

Posted by mamawafiq at 10:34 AM 0 comments
Suatu peristiwa yang tidak sama sekali dapat aku lupakan dalam hidup.. Kelahiran permata hati yang amat aku dan suami nantikan selama ini.. Ketika umat islam sedang menjalani ibadah puasa.. 

22/08/2009 – Seremban, keadaan di Rumah Mertuaku amat sibuk sekali kerana pada malamnya akan di adakan majlis tahlil untuk Allahyarhammah Ibu Mertuaku (hari ke 3).. lebih kurag dlm pukul 2.30 pm aku rasa perut aku memulas-mulas tapi tak la kerap.. dalam 5 minit sekali tapi aku boleh lagi lepak dan gurau-gurau dengan saudara-mara lagi.. aku bagi tau suami keadaan aku pastu suami aku dah kalam kabut tanya aku nak pergi hospital ke tak? Aku cakap tak payah la… bukan nk bersalin lagi.. tapi atas desakan kakak-kakak ipar aku, suami aku bawa juga aku ke Hospital Putrajaya ditemani abang suami dan kakak ipar.. Setelah sampai di Hospital Putrajaya, doktor yang bertugas check aku.. Doktor cakap jalan baru buka 2cm, doktor tanya aku tinggal di mana? Aku cakap di Presint 9, jadi doktor suruh balik dulu sebab rumah aku dengan Hospital dekat je.. Doktor cakap katil penuh.. Keluar dari bilik pemeriksaan suami aku terus tanya aku apa doktor cakap, aku bagi tahu la apa yang doktor bagi tahu aku tadi, suami aku cakap kalau kita balik Seremban sempat tak?.. di sebabkan aku tak terasa sakit sangat aku cakap.. bole je.. bukan nak bersalin lagi, lambat lagi ni.. Jadi kitaorg berempat pun balik ke Seremban semula, sempat jugak la berhenti beli juadah berbuka puasa kat bazaar ramadhan. 

Sampai Seremban aku tak banyak buat kerja pun sebab dorang tak kasi.. Dalam pukul 6.30 pm sakit semakin kerap.. 3 minit sekali.. mulanya aku diamkan dulu, sian kat suami.. aku duduk dalam bilik je pastu kakak ipar aku masuk tanya aku kenapa? Aku cakap tak ada ape.. die cakap sakit ke? Sikit je aku jawab.. berapa jarak die? Dalam 3 minit sekali jawab aku.. kakak ipar aku terus panggil suami aku suruh bawa aku pegi Hospital.. Aku cakap, aku ok lagi jangan risau.. tapi kakak-kakak ipar aku bising, dorang cakap bersalin anak sulong ni tak tentu, ade yang cepat dan ade yang lambat.. Akhirnya aku menyalah dan ikut je cakap dorang.. Suami bawa aku ke Hospital Seremban. Aku pun tak tahu berapa lama aku kat situ, memang tak senang duduk aku.. aku tengok kat luar suami dan abang ipar aku masih ada kat luar, dorang tengah berbuka puasa.. Pastu aku pegi kat suami, aku cakap aku nak balik, aku tak nak bersalin kat sini, aku nk pegi Hospital Putrajaya tapi suami aku tak berani.. Dia takut aku ter’bersalin’ dalam kereta. Pastu aku tanya doktor lak, boleh tak saya nk balik rumah? Dia tanya rumah aku kat mana? Aku cakap, Putrajaya.. Dia cakap saya tak berani bagi keputusan lagi, awak tunggu doktor lagi sorang.. Pastu dia call doktor yang sorang lagi tu bagi tahu dan doktor tu datang check, past uterus dia bagi tahu suruh aku admit.. punah la harapan aku nk balik rumah… 

Dalam wad aku ditemani suami, dia belikan aku roti dan air milo, aku dah tak ade selera nak makan jadi aku minum je.. Dalam masa tu tak tahu la berapa kali aku minta maaf kat suami.. Ye la, kata orang kalau nk senang bersalin kena minta maaf banyak-banyak kat suami.. Dalam pukul 12.15 am nurse datang dan cakap nak check aku.. Tepat jam 12.30 am aku di masukkan ke labour room.. Kat situ macam-macam ragam aku tengok.. tambahan pula aku ni tak berapa sakit sangat.. Tapi aku jadi bosan baring lama-lama.. tapi mulut aku x putus-putus beristighfar dan berselawat sampat satu tahap aku cakap kat doktor yang lalu sebelah aku, doktor.. lambat lagi ke saya ni nak bersalin? Doktor tu cakap, ianya bergantung pada awak sendiri sebenarnya.. aku diam… Tak lama lepas tu aku tanya lak dekat nurse yang lalu, nurse.. boleh tak nak buka “benda” ni? (alat yang letak kat perut unutuk check kontruksi tu).. Nurse tu cakap, ish… tak bole, alat ni untuk check degupan jantung baby awak.. aku kembali diam.. 

Dalam pukul 6.30 am aku dah terasa kontruksi semakin kuat tapi aku kuatkan semangat, tenangkan diri… pastu rasa macam nk ter’berak’ pastu hilang.. aku relax lagi… pastu rasa tu datang lagi.. aku masih bertahan.. dalam pukul 7.30 am aku dah rasa nak ter’berak’ sangat-sangat terus aku cakap kat nurse… Nurse, saya nak pergi toilet boleh tak? Nurse tu tanya aku balik, kenapa? Saya nak ‘berak’… dia cakap tak boleh, kalau awak nak ‘berak’.. awak ‘berak’ je kat atas kertas tu… uish… tak mau la.. saya nk berak ni nurse, bukan main-main.. agaknya nurse tu pun dah menyampah dengan gelagat aku, dia cakap… ok la, klu awak nk pegi toilet saya bole bagi tapi saya kene check awak dulu.. lepas die check aku tu, die cakap… awak bukan nak ter’berak’ tapi awak dah nak bersalin.. Rupanya kepala baby aku dah nampak dan aku dah bole rasa rambut dia.. Tepat jam 8.40 am lahirlah Putera kami yang diberi nama AQIL WAFIQ… WafiQ.. kehadiranmu memberikan sinar bahagia dalam hidup mama dan abah… Azlin.... Putrajaya…

Wednesday, August 11, 2010

Alahai... Keciknye WafiQ ni.... Bile nk beso ni...?????

Posted by mamawafiq at 10:57 AM 8 comments
Bile g mane² ade je yg menegur.... alahai.. comeynye die.. bape bulan dah ni... bile aku cakap 11 bulan.... so jawapan yg aku dgr... ala.... keciknye die... comey je (nak sedapkan hati aku balik la tu)...

tapi terus terang la nk cakap naluri seorg ibu cam aku ni mmg tersentuh bile orang cakap camtu... tambahan pulak bile dorg compare kan ngn anak dorg yg mantap² n gebus²... ye la.. tiap kali pas anak dorg timbang.. siap kol or sms aku gtau dah bape KG anak dorg membesar... xkisah la, dorg gembira sgt kot.. pastu tanya lak WafiQ dah bape KG.... bile aku gtau dorg akan cakap... eh..eh.. bezakan berat dorg... al-maklum la dari segi umur WafiQ lagi tua dari anak dorang... sedih n sakit hati tapi aku sabar je.... xpe la sayang.. kecik pun x pe... tapi mama tahu anak mama ni sihat... n active... badan kecik ni senang nak gerak.. hehehe

Bile fikir dari segi positifnye.. xpe la badan kecik tapi xtive.. nk gerak senang xde la org cakap anak mama ni malas nk gerak... aku lagi senang hati bile org cakap anak mama ni xreti duduk diam... klu anak mama duduk diam² tu yg wt mama susah hati... bukan x teringan ada anak yg mantap² n gebus² tapi bile fkrkan larat ke aku nk handle.. dah la aku sorang.. en asben lak selalu outstation... jadi aku bersyukur dapat anak cam WafiQ ni... Allah ni tahu ape yg dia tentukan utk hamba dia... bayangkan la klu wafiQ badan gebus² ngn lasakye n xreti duduk diamnye mmg pengsan gak la aku terutama time nk mandi... WafiQ sgt suke main air...

ade jugak mulut² jahat yg bercakap.. anak ko ni xcukup makan ke??? ko x bagi die makan ke???? rasa cam nk tampar je mulut yg bercakap tu... hilang akal ke aku x bagi makan anak aku.. tiap kali aku bagi makan anak aku.. kne inform kat korang ke???... kne lapor kat korang ke???.... ko bagi anak ko makan ape??? bagi la die makan nestum.... amboi... bijak benar yg mengajar tatacara pemakanan utk anak aku tu.. bagus sgt ke baby² yg bagi makan nestum ni.. ye la dalam tv cakap kan ade mcm² aa dlm nestum tu.... aku cakap xde.. aku bagi bubur nasi je... wafiQ xleh makan nestum.. ellergik... nasi tu ko campur ape??? campur la ayam ke.. ikan ke??? wah... sekali lagi aku bagi tittle bijak kat 'dia'.. abis tu selama ni die tau ke aku campur ape dlm bubur wafiQ tu... aku cakap dah letak macam²... agaknye mmg spesis camtu.. jenis makan byk tapi badan x naik.... malas nk cari gaduh.....

Bile yg lama xjumpa tu lain pulak caranya... soalan yg selalu keluar.. WafiQ dah bole wt ape skrg ni... aku cakap la... memanjat die terror la n baru nk belajar meniti... tanya lagi.... umo die dah bape erk.... 11 bulan.... n keluarla statement yg aku menyampah nk dgr.... dah 11 bulan pun x leh jalan lagi ke??? badan kecik je.. mesti ringan.. patutnye dah leh jalan.. bla... bla... bla... ape la badan kecik tapi lambat jalan.. panas je telinga aku.. rase yg nk pijak² je empunya mulut tu.... geram aku tau.... tapi aku sabar.... (mama kan penyabar.. hehehe)

tapi tu la... bab anak ni mmg aku akan jadi sensitif sikit... aku tau la WafiQ ni kecik je tapi xyah la nk compare ngn anak korang... setiap anak ade keistimewaan masing²... mungkin WafiQ xde badan macam anak korang tapi mungkin WafiQ lebihnye pada part yg lain.. Wallahuallam... jadi kesimpulannye.. mama tetap sayangkan anak mama walau ape jua keadaan.... Love u WafiQ... mama sentiasa miss kat anak mama....

Wednesday, August 4, 2010

Cute Teddy Bears Giveaway!!!

Posted by mamawafiq at 2:58 PM 2 comments
GA ni anjuran Cute Mum...
Aku mmg teruja ngn teddy bear sejak zaman kecik², remaja n sampai la skrg...   tu yg terpanggil nk join GA ni... GA ni dianjurkan sempena Hari Lahir Cute Mum pada 13 Ogos 2010... Jom la beramai² kite join GA ni.... Dalam pada tu aku nk TAG gak kengkawan seangkatan ngn aku unutuk join GA ni.. dan yg terpilih....
-
-
-
-
-

GA ni berakhir pada 13 Ogos iaitu besday Cute Mum dan keputusan akan diumumkan pada 16 Ogos...

Tuesday, August 3, 2010

"Cuties Stripes n Line Contest"

Posted by mamawafiq at 12:52 PM 1 comments
walaupun xpenah menang sebarang contest or GA aku tetap xakan berputus asa untuk join mana² contest or GA yg aku "terpandang" n kali ni aku "terpandang" "Cuties Stripes n Line Contest" anjuran http://miszmaliana.blogspot.com/ 
DueDate : 15 Ogos 2010

NAMA : AQIL WAFIQ
UMUR : 11 BULAN
Pic ni aku snap time kitaorg g carrefour, seremban... pusing punye pusing kitaorg pun g la kat bahagian toy.. sajer je bagi wafiQ test keta tu... klu ok baru nk beli... wafiQ sgt suke.... dan akhirnye... xbeli pun.. cakap kat abah wafiQ tunggu wafiQ besar sikit la....

Friday, July 30, 2010

parking... arghhh...

Posted by mamawafiq at 10:22 AM 0 comments
Bile sebut pasal parking aku mmh hangin la.... tension aku ngn manusia² yg xpenah fkr pasal org lain.... nk kata x g kursus memandu, camne leh dpt lesen tapi kelakuan tu cam x sekolah..
camni la lebih kurang keadaan depan lif nk masuk umah aku tu... kebetulan bawah umah aku tu ade taska n tadika jadi mmg berlambak la ibu bapa yg dtg amik anak² time petang dan parking ikut suke mak bapak dorg je.. korang fkr la kalau dah parking camtu n tunggu dalam keta... org lain nk lalu kat situ lak camne??? kalau bergesel tau lak ko marah tapi parking cam org xde otak...
camni lak.. aku xtau ketegori ape.... ketegori x sekolah kot... ye la.. dah terang² tu tempat parking moto ko leh sondol keta ko.... tu kalau kete kene calar jgn la salahkan org lain.... sendiri punye salah... sape x bengang kalau parking full n tiba² ade lak dengan selamber badaknye parking camni....
yang ni dan...
yang ni situasi lebih kurang sama... selalu sgt berlaku... x kira kat mana pun.... ni la punca kesesakan lalu lintas... agak² korang la camne la nk ajar org camni....
camne la dorg leh parking camni erk...
 

My Small Family Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez