Friday, August 27, 2010

Happy Birthday yang PERTAMA ~AQIL WAFIQ~

Posted by mamawafiq at 10:34 AM 0 comments
Suatu peristiwa yang tidak sama sekali dapat aku lupakan dalam hidup.. Kelahiran permata hati yang amat aku dan suami nantikan selama ini.. Ketika umat islam sedang menjalani ibadah puasa.. 

22/08/2009 – Seremban, keadaan di Rumah Mertuaku amat sibuk sekali kerana pada malamnya akan di adakan majlis tahlil untuk Allahyarhammah Ibu Mertuaku (hari ke 3).. lebih kurag dlm pukul 2.30 pm aku rasa perut aku memulas-mulas tapi tak la kerap.. dalam 5 minit sekali tapi aku boleh lagi lepak dan gurau-gurau dengan saudara-mara lagi.. aku bagi tau suami keadaan aku pastu suami aku dah kalam kabut tanya aku nak pergi hospital ke tak? Aku cakap tak payah la… bukan nk bersalin lagi.. tapi atas desakan kakak-kakak ipar aku, suami aku bawa juga aku ke Hospital Putrajaya ditemani abang suami dan kakak ipar.. Setelah sampai di Hospital Putrajaya, doktor yang bertugas check aku.. Doktor cakap jalan baru buka 2cm, doktor tanya aku tinggal di mana? Aku cakap di Presint 9, jadi doktor suruh balik dulu sebab rumah aku dengan Hospital dekat je.. Doktor cakap katil penuh.. Keluar dari bilik pemeriksaan suami aku terus tanya aku apa doktor cakap, aku bagi tahu la apa yang doktor bagi tahu aku tadi, suami aku cakap kalau kita balik Seremban sempat tak?.. di sebabkan aku tak terasa sakit sangat aku cakap.. bole je.. bukan nak bersalin lagi, lambat lagi ni.. Jadi kitaorg berempat pun balik ke Seremban semula, sempat jugak la berhenti beli juadah berbuka puasa kat bazaar ramadhan. 

Sampai Seremban aku tak banyak buat kerja pun sebab dorang tak kasi.. Dalam pukul 6.30 pm sakit semakin kerap.. 3 minit sekali.. mulanya aku diamkan dulu, sian kat suami.. aku duduk dalam bilik je pastu kakak ipar aku masuk tanya aku kenapa? Aku cakap tak ada ape.. die cakap sakit ke? Sikit je aku jawab.. berapa jarak die? Dalam 3 minit sekali jawab aku.. kakak ipar aku terus panggil suami aku suruh bawa aku pegi Hospital.. Aku cakap, aku ok lagi jangan risau.. tapi kakak-kakak ipar aku bising, dorang cakap bersalin anak sulong ni tak tentu, ade yang cepat dan ade yang lambat.. Akhirnya aku menyalah dan ikut je cakap dorang.. Suami bawa aku ke Hospital Seremban. Aku pun tak tahu berapa lama aku kat situ, memang tak senang duduk aku.. aku tengok kat luar suami dan abang ipar aku masih ada kat luar, dorang tengah berbuka puasa.. Pastu aku pegi kat suami, aku cakap aku nak balik, aku tak nak bersalin kat sini, aku nk pegi Hospital Putrajaya tapi suami aku tak berani.. Dia takut aku ter’bersalin’ dalam kereta. Pastu aku tanya doktor lak, boleh tak saya nk balik rumah? Dia tanya rumah aku kat mana? Aku cakap, Putrajaya.. Dia cakap saya tak berani bagi keputusan lagi, awak tunggu doktor lagi sorang.. Pastu dia call doktor yang sorang lagi tu bagi tahu dan doktor tu datang check, past uterus dia bagi tahu suruh aku admit.. punah la harapan aku nk balik rumah… 

Dalam wad aku ditemani suami, dia belikan aku roti dan air milo, aku dah tak ade selera nak makan jadi aku minum je.. Dalam masa tu tak tahu la berapa kali aku minta maaf kat suami.. Ye la, kata orang kalau nk senang bersalin kena minta maaf banyak-banyak kat suami.. Dalam pukul 12.15 am nurse datang dan cakap nak check aku.. Tepat jam 12.30 am aku di masukkan ke labour room.. Kat situ macam-macam ragam aku tengok.. tambahan pula aku ni tak berapa sakit sangat.. Tapi aku jadi bosan baring lama-lama.. tapi mulut aku x putus-putus beristighfar dan berselawat sampat satu tahap aku cakap kat doktor yang lalu sebelah aku, doktor.. lambat lagi ke saya ni nak bersalin? Doktor tu cakap, ianya bergantung pada awak sendiri sebenarnya.. aku diam… Tak lama lepas tu aku tanya lak dekat nurse yang lalu, nurse.. boleh tak nak buka “benda” ni? (alat yang letak kat perut unutuk check kontruksi tu).. Nurse tu cakap, ish… tak bole, alat ni untuk check degupan jantung baby awak.. aku kembali diam.. 

Dalam pukul 6.30 am aku dah terasa kontruksi semakin kuat tapi aku kuatkan semangat, tenangkan diri… pastu rasa macam nk ter’berak’ pastu hilang.. aku relax lagi… pastu rasa tu datang lagi.. aku masih bertahan.. dalam pukul 7.30 am aku dah rasa nak ter’berak’ sangat-sangat terus aku cakap kat nurse… Nurse, saya nak pergi toilet boleh tak? Nurse tu tanya aku balik, kenapa? Saya nak ‘berak’… dia cakap tak boleh, kalau awak nak ‘berak’.. awak ‘berak’ je kat atas kertas tu… uish… tak mau la.. saya nk berak ni nurse, bukan main-main.. agaknya nurse tu pun dah menyampah dengan gelagat aku, dia cakap… ok la, klu awak nk pegi toilet saya bole bagi tapi saya kene check awak dulu.. lepas die check aku tu, die cakap… awak bukan nak ter’berak’ tapi awak dah nak bersalin.. Rupanya kepala baby aku dah nampak dan aku dah bole rasa rambut dia.. Tepat jam 8.40 am lahirlah Putera kami yang diberi nama AQIL WAFIQ… WafiQ.. kehadiranmu memberikan sinar bahagia dalam hidup mama dan abah… Azlin.... Putrajaya…

Wednesday, August 11, 2010

Alahai... Keciknye WafiQ ni.... Bile nk beso ni...?????

Posted by mamawafiq at 10:57 AM 8 comments
Bile g mane² ade je yg menegur.... alahai.. comeynye die.. bape bulan dah ni... bile aku cakap 11 bulan.... so jawapan yg aku dgr... ala.... keciknye die... comey je (nak sedapkan hati aku balik la tu)...

tapi terus terang la nk cakap naluri seorg ibu cam aku ni mmg tersentuh bile orang cakap camtu... tambahan pulak bile dorg compare kan ngn anak dorg yg mantap² n gebus²... ye la.. tiap kali pas anak dorg timbang.. siap kol or sms aku gtau dah bape KG anak dorg membesar... xkisah la, dorg gembira sgt kot.. pastu tanya lak WafiQ dah bape KG.... bile aku gtau dorg akan cakap... eh..eh.. bezakan berat dorg... al-maklum la dari segi umur WafiQ lagi tua dari anak dorang... sedih n sakit hati tapi aku sabar je.... xpe la sayang.. kecik pun x pe... tapi mama tahu anak mama ni sihat... n active... badan kecik ni senang nak gerak.. hehehe

Bile fikir dari segi positifnye.. xpe la badan kecik tapi xtive.. nk gerak senang xde la org cakap anak mama ni malas nk gerak... aku lagi senang hati bile org cakap anak mama ni xreti duduk diam... klu anak mama duduk diam² tu yg wt mama susah hati... bukan x teringan ada anak yg mantap² n gebus² tapi bile fkrkan larat ke aku nk handle.. dah la aku sorang.. en asben lak selalu outstation... jadi aku bersyukur dapat anak cam WafiQ ni... Allah ni tahu ape yg dia tentukan utk hamba dia... bayangkan la klu wafiQ badan gebus² ngn lasakye n xreti duduk diamnye mmg pengsan gak la aku terutama time nk mandi... WafiQ sgt suke main air...

ade jugak mulut² jahat yg bercakap.. anak ko ni xcukup makan ke??? ko x bagi die makan ke???? rasa cam nk tampar je mulut yg bercakap tu... hilang akal ke aku x bagi makan anak aku.. tiap kali aku bagi makan anak aku.. kne inform kat korang ke???... kne lapor kat korang ke???.... ko bagi anak ko makan ape??? bagi la die makan nestum.... amboi... bijak benar yg mengajar tatacara pemakanan utk anak aku tu.. bagus sgt ke baby² yg bagi makan nestum ni.. ye la dalam tv cakap kan ade mcm² aa dlm nestum tu.... aku cakap xde.. aku bagi bubur nasi je... wafiQ xleh makan nestum.. ellergik... nasi tu ko campur ape??? campur la ayam ke.. ikan ke??? wah... sekali lagi aku bagi tittle bijak kat 'dia'.. abis tu selama ni die tau ke aku campur ape dlm bubur wafiQ tu... aku cakap dah letak macam²... agaknye mmg spesis camtu.. jenis makan byk tapi badan x naik.... malas nk cari gaduh.....

Bile yg lama xjumpa tu lain pulak caranya... soalan yg selalu keluar.. WafiQ dah bole wt ape skrg ni... aku cakap la... memanjat die terror la n baru nk belajar meniti... tanya lagi.... umo die dah bape erk.... 11 bulan.... n keluarla statement yg aku menyampah nk dgr.... dah 11 bulan pun x leh jalan lagi ke??? badan kecik je.. mesti ringan.. patutnye dah leh jalan.. bla... bla... bla... ape la badan kecik tapi lambat jalan.. panas je telinga aku.. rase yg nk pijak² je empunya mulut tu.... geram aku tau.... tapi aku sabar.... (mama kan penyabar.. hehehe)

tapi tu la... bab anak ni mmg aku akan jadi sensitif sikit... aku tau la WafiQ ni kecik je tapi xyah la nk compare ngn anak korang... setiap anak ade keistimewaan masing²... mungkin WafiQ xde badan macam anak korang tapi mungkin WafiQ lebihnye pada part yg lain.. Wallahuallam... jadi kesimpulannye.. mama tetap sayangkan anak mama walau ape jua keadaan.... Love u WafiQ... mama sentiasa miss kat anak mama....

Wednesday, August 4, 2010

Cute Teddy Bears Giveaway!!!

Posted by mamawafiq at 2:58 PM 2 comments
GA ni anjuran Cute Mum...
Aku mmg teruja ngn teddy bear sejak zaman kecik², remaja n sampai la skrg...   tu yg terpanggil nk join GA ni... GA ni dianjurkan sempena Hari Lahir Cute Mum pada 13 Ogos 2010... Jom la beramai² kite join GA ni.... Dalam pada tu aku nk TAG gak kengkawan seangkatan ngn aku unutuk join GA ni.. dan yg terpilih....
-
-
-
-
-

GA ni berakhir pada 13 Ogos iaitu besday Cute Mum dan keputusan akan diumumkan pada 16 Ogos...

Tuesday, August 3, 2010

"Cuties Stripes n Line Contest"

Posted by mamawafiq at 12:52 PM 1 comments
walaupun xpenah menang sebarang contest or GA aku tetap xakan berputus asa untuk join mana² contest or GA yg aku "terpandang" n kali ni aku "terpandang" "Cuties Stripes n Line Contest" anjuran http://miszmaliana.blogspot.com/ 
DueDate : 15 Ogos 2010

NAMA : AQIL WAFIQ
UMUR : 11 BULAN
Pic ni aku snap time kitaorg g carrefour, seremban... pusing punye pusing kitaorg pun g la kat bahagian toy.. sajer je bagi wafiQ test keta tu... klu ok baru nk beli... wafiQ sgt suke.... dan akhirnye... xbeli pun.. cakap kat abah wafiQ tunggu wafiQ besar sikit la....

 

My Small Family Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez