Monday, May 31, 2010

Aku, Ida dan Kenangan......

Posted by mamawafiq at 9:43 AM 2 comments
Salam.....

Hari ni aku terasa nk imbas kenangan aku ngn "seseorang" yg aku anggap kawan yg cukup baik (tp xtau la die rasa aku baik ke x ngn dia... hehehe)... waktu tu aku menetap kat kulim, kedah.... n bekerja di Gurmit Paramjit & Co... opis yg byk bagi aku pengajaran... byk aku belajar kat situ... ttg apa erti kawan.. siapa musuh... siapa dalam selimut... apa erti cinta... pengalaman yg xdapat aku lupa sampai bila²...

ni pengenalan....

Ni time besday ida

ni pic kat Langkawi....
ni masa ida kawen.... aku sedih sgt... ye la pas kawen kan dah xleh nk lepak² ngn aku dah...

ni kat Kelab Cinta Sayang... dinner opis...

ni kat opis... tgh buat keje la konon...

ni la kenangan aku ngn ida... pas die kawen die dah xkeje kat opis tu dah... n skrg pun aku dah xkeje kat sana dah... masing² dah ada keluarga sendiri kan.... utk pengetahuan ida... aku selalu rindu kat hang....

Wednesday, May 26, 2010

KAWAN MAKAN KAWAN…

Posted by mamawafiq at 5:25 PM 4 comments
Sakit hati betul bile difikirkan…. Org yg kite sangka kawan rupanya musuh dalam selimut… aku percaya giler kat die, semua benda aku citer kat die last² die tikam aku dari belakang….

Aku pelik la, ape la yg die sakit hati sgt kat aku, padahal aku xpernah pun kacau hidup die, klu die ade masalah n nk citer kat aku… aku tolong… bile die minta tolong aku.. aku tolong.. tapi sia² je aku buat baik ngn die cz dalam die die wt hal ngn aku…

Sejak dari aku mula keje lagi aku dah rase die ni lain mcm tapi aku ignore je bile fkr xkan die sanggup wt camtu… tapi bile aku kne hari ni (setelah sekian lama kawan ngn die) baru aku kenal siapa die… tapi jgn risau la beb.. aku akan tetap kawan ngn ko tapi xkan sebaik dulu la kot.. aku x suke kawan yg suke tikam kawan dari belakang…. Patut la orang cakap orang * * * * * perangai x bagus… Now.. aku percaya….


Friday, May 21, 2010

Handphone baru...

Posted by mamawafiq at 3:50 PM 2 comments
Tibe² je hp xleh nk charges... ketuk² n godek² tempat charges tu baru la masuk.... mengadu kat hubby... hubby pun tunjuk lah kepakaran die menggodek hp.. xlama pastu hubby gtau battery rosak ni... syg pakai dulu hp abg.. abg g bw g kedai... balik keje petang tu hubby bagi hp, die cakap dah tukar battery... tokey kedai tu try charges kejap je dah masuk... so, ok la...
ni la hp aku yg dah problem tu.....

pastu, suatu hari bateri kong, mampus terus... charges n ketuk² xleh gak... dah mmg xleh d selamatkan lagi.... kebetulan lak hubby xde... outstation... camni ni... huhuhu... agaknye hp tu dah penuh air liur wafiQ kot.. hehehe.... aku pun mengadu la ngn rakan "seperahan" aku... tapi x sangka lak die offer hp lama die.. alhamdulillah.... aku terima dgn rela hati.. bukan ape hp penting tau cz hubby jauh.. jadi aku pun guna la hp die (terima kasih ya allah keran kurniakan aku kawan² yg baik).... jadi bile hubby dah balik, hubby ajak aku g tgk hp.... hehehe.. syok...
dan dalam byk² yg aku tgk.. aku ter"berkenan" ngn hp ni... so aku ckp kat hubby nk yg ni.. bukan ape, hp ni lain skit dari hp² yg penah aku pakai sebelum ni.....
  balik² umah aku pening.. rupa²nya aku xreti guna hp ni... puas dok godek² last² aku wt perangai... aku ckp kat hubby.. nk tukar hp lain.. xmau hp ni cz xreti guna... nampak hubby cam sedih sikit tapi die ikutkan jugak la kerenah aku wlupun dah puas die pujuk aku... so kitaorg g la balik kedai hp tu (tpt kakak ipar aku keja)... lepas dah belek²..... n dah paham sikit² function die.. aku x mau tukar... aku nk hp tu.... (seb baik time tu hubby sabar)...
 dan skrg ni.... ni la hp aku... xmau tukar² dah.. sampai la bile tiba masa die dan kondem....

Thursday, May 20, 2010

Selamat Hari Ibu Untuk Mak...

Posted by mamawafiq at 5:42 PM 3 comments
 Selamat Hari Ibu buat Mak tersayang... Rasenye x terlambat lagi nk ucap selamat hari ibu kat mak kan... jasa mak mendidik n menjaga ein dari kecik hingga dewasa x terbalas rasenye.. x dapat di ucapkn dengan kata²....

 ingat lagi waktu kecik² dulu.. mak garang sgt.. time tu ein ingatkan mak benci kat ein... ein selalu ingat yg ein ni anak angkat cz selalu kne marah ngn mak.. ein ingat lagi... masa kecik² dulu ein penah nk lari dari umah cz fkr mak x syg kat ein.. siap gtau kat mak lagi yg ein nk lari umah tapi mak dgn selambernye cakap... 'lari la, aku x heran, hang lari malam ni hang nk tidoq kat mana? hang nak makan apa?' betoi gak terus x jadi nk lari.. hehehe.... tapi skrg ni bile direnung n d tenung semula tu semua salah ein.. ein yg x dgr cakap mak n melawan cakap mak... 
 Mak sgt tegas ngn anak².. ein ingat lagi time mengaji al-quran... kalau salah mak x tegur tapi penyepit ketam mak terus hinggap kat peha.. fuhhh.. pedih... mak x tunjuk tapi mak suruh cari kat mana yg salah.... ein mengaji Quran sambil melinang air mata tapi x mau berenti mengaji.. mak suruh berenti.. mak kata aku xmau ajaq mcm ni.. hang nangis camni, apa yg hang baca pun aku x paham...
Time sekolah dulu mak mmg xsuke ein kawan ngn lelaki dalam erti kata lain bercinta la... klu ada lelaki yg telefon kat umah mak mesti cakap ein xdak padahal ein ada terconggok kat c2.. tapi ein x berani kata apa².. sebagai tindakan sakit hati, kalau ada pempuan yg telefon nk cakap ngn abang ein mesti cakap abang xdak.. akibatnye ein bergaduh besaq ngn abang... balasannye.. dua² kne hantam ngn mak... huhuhu 
Masa kecik² dulu ein, pigie ngn abang selalu peningkan kepala mak.. kitaorg selalu gaduh... sian kat mak... penah sekali tu gaduh ngn pigie pasal berebut mainan.. bukan setakat berebut.. kami maki hamun sesama sendiri.. nak hilang sabaq.. mak pegang dua² n lagakan kepala kami.. menganis dan minta ampun kat mak.. tapi anak² mak ni xserik² menguji kesabaran mak kan?
Sebab melawan cakap mak jugak la ein penah kena juruh air sampai tercunggap².. agaknye mak nk bagi sejuk kot cz waktu tu ein mengamuk²... mak pun x xtau nk cakap camne.. n habuan yg ein dapat.. juruh sampai lemas (tapi x mati la).... pas kne camtu baru diam... agak anak² mak ni mmg xleh di layan dgn baik kot.. ckp baik² mmg x jalan...
Mak dah tetapkan peraturan dalam umah... semua anak² kne ada kat umah sebelum pukul 7.00 malam.. nak dijadikan cerita ein balik tepat pukul 7.00 malam... mak dah kunci pintu.... keliling umah ein panggil mak minta tolong buka pintu tapi mak buat xreti.. minta pigie tolong bukakkan pintu tapi pigie pun x berani... kat luar tu la ein janji ngn mak yg ein xkan buat lagi... ein xkan balik lewat lagi... mak buka pintu n start membebel.. ein diam je cz tahu salah ein.... 
Penah ein dapat surat cinta dari "seseorang" tapi die antar kat umah, kebetulan dapat kat mak.... mmg sampai kesudah x dapat kat ein.. akhirnye pigie pecah rahsia bagitau ada surat untuk ein tapi mak sorak... kami pun cari la, last² jumpe kat bawah balang gula... aku pun baca la surat pun pastu simpan balik kat bawah balang tu.... 
Ein byk berdosa ngn mak, disebabkan selalu sgt bergayut telefon.. mak kunci telefon tu tapi ein curi² kopek tempat kunci tu n terus bergayut... ein sanggup bangun tengah² malam n pastikan mak dah tido terus g gayut telefon sampai pagi... nak pastikan xde sape yg perasan ein duduk bawah meja sambil gayut telefon.... berdosa ein buat camtu kan mak.. ein minta maaf.... 
Dan skrg ni setelah bergelar seorang ibu, baru ein sedar betapa besarnya pengorbanan seorang ibu membesarkan dan menjaga anak²... x tido malam ketika mereka sakit... bersabar ngn kerenah mereka yg xpernah habis... n menjaga makan minum anak² dan suami... Mak.. Patut la SYURGA DIBAWAH TELAPAK KAKI IBU cz pengorbanan ibu mmg tiada tolok bandingnya.... mak... mak la permata hati ein... mmg xkan ada pengganti yg bole di samakan ngn mak...MAK..... EIN SAYANG MAK SAMPAI AKHIR HAYAT EIN....

contest senyuman paling menawan

Posted by mamawafiq at 2:14 PM 1 comments

      lagi sekali aku kne TAG ngn sis-umi... hukhukhuk... tapi TAG kali aku rase cam menarik gak la cz senyuman paling menawan.. sis-umi ni mmg prihatin.... kuikuikui

Syarat-syaratnyer :
1: contest nie terbuka tuk semua peringkat umur. --> yup.. sudah semestinye.............
2: 1 gambar je ( GAMBAR ANDA) --> haruslah.....
3: gambar mestilah senyum yang memang ikhlas --> wink... wink....
4: gambar BERSEORANGAN --> ermmm...
5: mestilah menjadi follower miss chentazetty --> orait...
6: sediakan entri khas contest ini dalam blog u all n link kan kepada miss chentazetty --> ok
7: tag kan kawan2 anda minimum 4org.. make sure org anda tag 2 tau bahawa dia telah di tag --> oraiitt..
8: tarikh penyertaan tutup pada  20 Mei 2010 --> sape yg kne TAG tu faham² la erk.. lakukan tugas anda...

N Pic yang menjadi pertaruhan ialah.. jeng... jeng... jeng....


amacam???? mesti ade yg rase nk bunuh diri kan?.. kuikuikui...

Orang yg seangkatan ngn aku :

my frenz - Emma
                Ayu 
              Ida
                 Yana
Ni la sticky pic utk contest ni.
 

Monday, May 10, 2010

♥ 2x kene tag ngn sis-umi.... adddooooiiiii

Posted by mamawafiq at 2:32 PM 1 comments
Akhirnye aku kne gak tag... from sis-umi.... adoiii dah xde alasan nk bagi ni... jadi aku mengalah la kan sebagai adik yang baik... hehehe

1.Go to your photo files… Select the 8th photo folder.
( kalau takde sampai 8 folder..pada first folder pun ok gak..)

 2.Select the 8th photo in that folder.
(kalau takde sampai 8 gambar..cari la gambar yang terakhir..)


3. Post that photo along with the story behind it.


Ni la my hubby zaman muda² (muka suci lagi tu).... time tu malam buka hadiah... pas kenduri kat umah aku... dengan selambe my hubby pakai kain pelikat je time aktiviti buka hadiah potong kek tu.. aku lak pakai suar track je... hehehe.. mesti tertanya² aku kat mana time ni... jawapannya....... aku la tukang tangkap gambaq tu... tgk tu betapa ramainya assistance laki aku.. tukang edarkan kek kat  sedara mara yang lain la...

4. Then challenge 8 blogging friends to do the same!

Disebabkan aku dah kne tag jadi aku dgn berbesar hatinye nk TAG arg lain.... kepada sesiapa yg TER'baca' n3 aku ni secara automatik dah kne TAG ngn aku.. hahaha...
 

My Small Family Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez