Wednesday, December 29, 2010

ROTA Virus menyerang wafiQ PART 1

Posted by mamawafiq at 11:41 AM
dah lama nk cerita pasal ni tapi asyik tertangguh je... bukan la sibuk sgt tapi xde mood nk menulis...

Cerita ni berlaku dalam bulan Nov 2010... Suatu pagi tu aku hantar wafiQ kat umah umi dia cam biase la.... kebetulan  Aqil xsihat... die muntah n cirit birit... n masa amik wafiQ ptg tu umi ckp wafiQ jatuh dari kereta mainan, die nangis lama cz dalam masa yg sama aqil muntah jadi umi settlekan aqil dulu... lepas tu baru amik wafiQ.. dah terlalu lama nangis wafiQ sampai muntah.... (xsangka pulak itu permulaan bagi wafiQ)

Start dari ptg tu wafiq asyik muntah² n cirit birit... kebetulan lak esoknye wafiQ chk up... so aku hold dulu... en. asben lak xde time tu... outstation kat penang so aku handle wafiQ sorang² la... esoknye aku bawa la wafiQ g chk kat Klinik Kesihatan Putrajaya... Bile cerita apa yg jadi n tgk keadaan wafiQ dorg refer ke Hospital Putrajaya....

Aku pun terus bawa wafiQ g Hospital Putrajaya... Dalam Sejarah wafiQ aku letak wafiQ dalam car seat tapi die x mengamuk... die diam n melepek je.. (badan die sgt lemah cz die asyik muntah n cirit... asal minum susu je die akan muntah.. sian sgt) Sampai kat Hospital tu dorg chk n amik darah... Result Darah doktor cakap ok... n dorg suruh balik... cz diaorg cakap muntah n cirit birit tu akan baik dgn sendiri.. tapi sape sanggup tgk anak daam keadaan mcm tu kan...

Malam tu wafiQ masih macam tu jugak... esok pagi ustaz kat opis en. asben dtg tgk²kan wafiq... buat air penawar tapi x berkesan jugak.. depan ustaz tu wafiQ muntah.... tengahari aku bawa wafiQ n Hospital Serdang lak.. (Abg Zali yg hantar.. TQ abg zali n kak Nur Falahi).. Masa tunggu turn tu pun wafiQ sempat lagi muntah atas aku.. huhuhu...(masa menunggu tu jgn cakap la.. klu aku nk beranak tu dah beranak kat ruang menunggu tu).. Sampai sana doktor chk amik darah lagi... (sian wafiQ dah 2x amik darah).. Kat Hospital Serdang rasa ok la sikit cz dorg masuk air... pastu tu petang dorg bagi balik.. dorg cakap xde ape².. ptg tu en. asben balik terus g Hospital Serdang amik kitaorg...
 Antara Pic yg sempat aku amik masa kat Hospital Serdang
Masa ni masih bole menangis lagi..

Balik tu jadi lagi.. Kitaorg bawa lak g Klinik Qistina kat Seri Kembangan (Kalau wafiQ xsihat mmg kitaorg selalu bawa sini cz doktor tu Pakar Kanak²).. Doktor chk bagi ubat tahan muntah n ubat cirit... n aku n en. asben amik langkah berani bawa wafiQ balik kg aku (Trolak).. Cz mak ngn abah nk berangkat ke Tanah Suci Mekah..

Kat sana pun wafiQ sama jugak... xleh makan.. xeh minum... asal ape je yg masuk perut die mesti muntah balik... die nampak air je (xkira air ape) die mesti terkam (mcm dah lama xmakan).. die sgt lapar tapi ape bole buat... aku lak tiap kali tgk wafiQ mesti sebak n aku nangis.. aku takut sgt.. keadaan die masa tu sgt lesu n xbermaya... die dah xleh nangis... suara pun dah xkuar.. air mata pun dah xde... (tapi masih mampu merangkak)..

Abah pun dah xsanggup tgk wafiQ dalam keadaan mcm tu... Abah g cari org yg bole berubat.. biasenye klu ubat kampung ni mmg dorg cakap wafiQ ni ade yg menumpang n mcm² lagi la... Sorg mak cik tu (org kampung panggil  Bomoh Siah) tu cakap ade benda menumpang dalam badan wafiQ... makcik tu cakap die tekan tekak wafiQ sebab tu wafiQ muntah tiap kali die makan or minum...

Hari kenduri doa selamat utk abah ngn mak tu aku mcm biase jgak... handle wafiQ.. wafiq makin teruk... n abah sampai nangis tgk wafiQ.. abah cakap " aku dah xtahan la tgk anak hang ni.. apa kata hang bawa dia g Klinik TAJ... Klinik tu Klinik yg terbaik kat sini.. aku klu sakit kaki sampai bertongkat g sana die cucuk 1 jarum alhamdulillah lega.. bole jalan balik...

So.. aku pun bawa g Klinik TAJ.. ada gak mulut² yg cakap x elok berubat tghari.. (ade aku kesah??? klu nk jadi xkira la pagi ke.. tghari ke.. ptg ke.. malam ke... klu jadi ape² kat anak aku.. nk salah kan sape???).. aku xkira aku bawa gak wafiQ g Klinik tu.. Sampai sana doktor pun terkejut ngn keadaan wafiQ.. doktor cakap nape bawa sini.. sepatutnya awak bawa die terus ke Hospital cz keadaan die ni teruk sgt... Die nk refer wafiQ g Hospital Slim tapi aku xnk cz sape nk jaga die kat sana.. so kitaorg request nk g KPJ Kajang.. So doktor buat surat refer ke sana... bagi ubat tahan muntah.. doktor tu cakap ubat ni tahan 2 jam je n dalam masa 2 jam kne sampai KPJ dah... (TQ pada Abang Mat n Kak Yati cz dtg)...

Balik umah mintak maaf kat mak ngn abah cz kne balik skrg jugak... alhamdulillah mak ngn abah faham.. 

Bersambung PART 2



0 comments:

 

My Small Family Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez