Wednesday, December 29, 2010

ROTA Virus menyerang wafiQ PART 2

Posted by mamawafiq at 4:16 PM
Sambungan dari ROTA Virus menyerang wafiQ PART 1

Kitaorg pun terus bergegas ke KPJ... Baju main sumbat² je dlm beg.. xsempat nk lipat... sampai kat KPJ terus g kat emergency.. Bagi surat refer tu dorang terus refer kat doktor... masa sampai KPJ tu bayangkan la berat wafiQ tinggal 5.8 kg je... sangat kurus... Masa doktor nk amik darah tu.. xdapat cz darah xnaik... subhanallah... bayangkan la perasaan aku masa tu.. (hati ibu mana yg xtersentuh bile tgk keadaan anak die camtu).. then dorg cucuk tangan wafiQ nk masuk air... mase cucuk wafiQ tu.. wafiQ langsung x cakap ape².. cuma muka die berkerut sikit... nangis pun x... (dah xde air mata sebenarnya)... so dorg masuk air dulu... sementara nk uruskan wad... xletak wafiQ atas katal... tapi aku pangku die... lepas tu die suruh aku letak wafiQ kat katil... ikut hati mmg aku xnk letak.. 
ni Pic wafiQ masa mula² masuk KPJ...
 Lepas tu baru dihantar ke wad.. aku gilir² jaga wafiQ ngn en. asben.. kitaorg berkampung la kat hospital tu... Alhamdulillah... hari makin hari wafiQ semakin sihat.. Doktor cakap nasib baik sempat bawa g Hospital cz kalau lambat buah pinggang wafiQ bole rosak cz air dalam badan dah byk hilang....Malam tu aku rasa pening kepala.. en asben suruh makan panadol n aku rase perut aku semacam je... pastu terasa "sesuatu".. alamak.... abis suar aku.. aku lak kne cirit birit.. en. asben suruh makan pil che ke tek aun (gerenti salah eja ni cz aku rase cam pelik je perkataan ni).. so aku pun makan la... x sampai 10 minit aku muntah n cirit birit aku masih berterusan.. terpaksa la en. asben cll kakak die kat kajang minta bawa suar utk aku (TQ kak Lela cz bagi pinjam suar n baju)... Rupa² sakit ni boleh berjangkit melalui sentuhan dan air liur....
 Beberapa jam selepas masuk air....

Esoknya mak, abah, abg n adik aku dtg wad... memula abah xnk masuk cz dia cakap xsanggup nk tgk wafiQ dlm keadaan camtu tapi bile adik aku cakap wafiQ dah ok sikit n tunjuk MMS yg aku hantar kat dorg baru la abah lega sikit n masuk tgk wafiQ... Masa ni wafiq dah pandai pilih org dah.... xmau kat org.. klu semalam dgn sapa pun dia xkisah cz dia dah x berupaya...

So.. malam tu en. asben jaga wafiQ cz aku, abg n adik g Kelana Jaya hantar Abah ngn Mak.. tapi hati aku ni asyik teringat kat wafiQ je... asyik SMS en. asben.. Balik dari Kelana Jaya en. asben bagi tau tadi wafiQ demam.. suhu 39... tapi nurse dah bagi ubat.... Sepanjang kat Hospital tu kitaorg bukan bole tido sgt.. tido² ayam je.... ye la.. keadaan wafiQ tu lebih penting kan...  hari ke2 wafiQ demam lagi... doktor cakap sepanjang ni mmg die akan demam on off on off... suhu die 40.. badan wafiQ sampai menggigil... aku panggil nurse.. die chk... n die cakap.. "a'ah.. la kak, die demam...nanti kita bagi ubat ye" die kuar tapi punye la lama xdtg² dah.. aku panggil lagi.. die cakap.. "nanti kite bagi time bagi ubat".. biar betul nurse ni.. anak aku dah camni bole die suruh aku tunggu time makan ubat...aku buka baju wafiQ tinggal pampers je.. lap badan die... aku peluk die... sedih + takut time tu cz wafiQ xpenah demam sampai mcm tu... aku tekan lagi loceng tu.. dtg lak Staff Nurse... aku gtau kat die "Pn. anak sy demam la..." nurse tu chk " a'ah la... jap erk".. x sampai 5 minit die dtg balik bagi ubat... (bole pulak).. aku gtau kat die pasal nurse yg memula tadi.... nurse tu cakap nurse tu budak baru.. (hampeh betul..)
 wafiQ dah beransur sihat
 Hari ke3 wafiQ dah beransur sihat.. dah bole duduk.. dah bole senyum yg paling penting dah leh nangis (siap die nk tarik wayer drip tu lagi.. maklum la dah sihat sikit)... Hari ke 3 kat wad wafiQ dah start nk makan... suru en. asben belikan bubur kat Hospital Putrajaya (feberet wafiQ n feberet mama die jugak)... abis semangkuk die makan.. bawa wafiQ jalan².. bawa turun lobby.. g cafe.. die suke sgt... berak cirit dah kurang tapi masih cirit sikit² lagi... dah x miuntah... doktor cakap tunggu result kuar... klu xe ape² boleh la kuar... tapi result x kuar hari ni... tunggu lagi sehari..
 wafiQ kat Cafe..
Hari ke4.. bawa wafiq turun cafe (asam pedas die sedap cari kat cafe tapi xde).. jalan².. wafiq suke sgt.. dah nk main... dh leh ketawa... Bahagia sgt rasa bile tgk wafiQ dah kembali ceria... Hari ke4.. ptg.. wafiQ dah discharge...
 WafiQ kat Lobby KPJ..
 

0 comments:

 

My Small Family Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez