Thursday, December 31, 2009

Sedih Sangat…

Posted by mamawafiq at 11:54 AM 4 comments
Aku period.. tapi yg wat aku sedih tu, bile period susu kurang.. kengkadang tu pam dapat 2 oz je.. stok dalam peti ais tu dah abis langsung… bagi direct kat WafiQ tapi xcukup… WafiQ lepas menyusu pun die masih lapar lagi… aku pun dah pening.. aku pun ajak la suami cari FM kat Carrefour.. pilih punye pilih last² kami beli frisolac.. sebenarnya berat hati gak nk bagi WafiQ FM ni tap ink wt camne stok xcukup… Malam tu aku try la bagi WafiQ FM tapi dalam Kuantiti yg sikit (x ikut pun sukatan kat tin tu).. nak jadikan cerita… WafiQ muntah lepas minum tu.. abis baju dia n baju aku sekali… pastu aku tgk muka dia dah naik merah² cam ruam.. penuh satu muka n badan dia.. die dah start merengek n garu²… aku dah gabra.. aku bedung tangan die n sapu tempat yg ade ruam tu ngn krim elergik.. aku tgk die lelap tapi sesekali die hentak² kaki n geleng² kepala die (ye la tangan dah kne bedung).. gatal kot.. aku bukan ape… aku x mau die cakar muka bile die terasa gatal… Rasa meyesal lak bagi kat WafiQ FM tu.. Malam tu aku susukan die jugak ngn susu aku walaupun die mengamuk xcukup…sampai die terlena sambil isap jari… sian kat wafiQ..

Esoknye aku amik EL cz nk pastikan wafiQ dah ok… suami aku g guardian beli susu soya cz wafiQ elergik susu lembu.. lepas bagi susu soya tu die tido… n bangun.. aku mandikan die n sambung tido.. bangun menyusu pastu tido balik.. agaknye malam tadi die xcukup tido kot.. tapi aku xde la bagi Full susu soya.. aku bagi gak susu aku.. klu xcukup baru aku bagi susu soya tu.. malam mmg full aku bagi susu aku… walaupun die tido kejap pastu bangun utk menyusu (maybe xcukup kenyang kot).. aku xkisah tapi aku xnk bagi susu soya sgt…

Esoknye aku keje.. aku bekalkan susu soya kat umah pengasuh.. tapi aku pesan jgn bancuh ikut sukatan tin.. aku bagi sukatan kat pengasuh wafiQ.. alhamdulillah sume ok.. dalam masa yg sama aku tetap teruskan sessi memerah kat opis… lepas amik wafiQ dari umah pengasuh aku terus susukan wafiQ direct… n sepanjang ngn aku NO SUSU SOYA… dan untuk hari ni aku bagi susu perahan aku kat pengasuh… aku dapat cukup² 5 botol.. keperluan die utk sepanjang die kat umah pengasuh.. pengajaran buat aku… lain kali buat stok penuh peti ais.. hahaha…

Wednesday, December 30, 2009

wafiQ tido...

Posted by mamawafiq at 4:18 PM 0 comments


Sejak dah pandai meniarap ni tido WafiQ pun dah macam² pesen… aku pun xtau nk wt camne dah… angkat letak elok² pastu die pusing² n tergolek² tapi masih leh teruskan mimpi indah die… ade suatu hari tu nasib baik aku perasan.. Abah wafiQ tido pandang dinding… kebetulan aku terjaga tgh malam tu tgk WafiQ xde kat tempat tido die… aku dah gabra dah.. mane lah budak ni… aku cari² rupanye die dah bergolek sampai belakang abah die… klu abah die pusing badan mesti WafiQ penyet kne tindih abah die… aku kutip (istilah aku bile WafiQ tido bersepah²) n letak balik kat tempat tido die… skrg ni aku kandang tempat tido die ngn bantal yg besar (bajet bantal yg die x lepas nk langkau la)..

Makan Sate…

Posted by mamawafiq at 3:50 PM 0 comments

Arie tu (aku pun dah lupe tarikhnye) tapi yg pastinye minggu lepas… member aku belanjer bebudak opis makan sate.. xtahu la pulak aku sempena ape.. anyway kami enjoy sgt ngn makan free tu.. hehehe… kepada kengkawan sume.. rajin² la belanje makan… save poket aku.. hahaha.. Terima kasih Kak Yus (tuan punyer duit utk beli sate tu)…

Cukur Jambul n Doa Selamat Muhammad Saiful Asyraf

Posted by mamawafiq at 2:17 PM 0 comments


Arie sabtu lepas kami bawa mak n abah g setiawan.. Kak Lie baru bersalin, baby boy lagi… last katanye tapi ntah la.. hehehe… ye la… lelaki berkederet je… harapkan ayong sorg je pompuan.. nasib la… time aku g tu baru 16 hari dalam pantang.. nampak gayanya yg ni lain sikit dari adik beradiknye yg lain.. agak cerah sikit.. abah cakap terkenan ngn wafiQ.. hehehe.. Anak die x byk kerenah tapi jenis yg xtahan sejuk.. sian aku tgk tambahan lak skrg ni musim hujan.. kak lie cakap klu hujan dorang bakar sabut/tempurung kelapa atas uri asyraf (atas tanah la bukan kne korek).. nak bagi panas… dia la kata, aku pun xtau setakat mana kebenarannya.. wafiQ bukan main suke lagi… ye la sume org layan die… sapai xmau tido… aku saja je dukung asyraf cz nk tgk reaksi wafiQ.. mengamuk die… mak aku amik wafiQ.. tapi wafiQ sibuk je nk pegang asyraf jugak… tu mak ckp.. Hang x bole ada adik dalam waktu terdekat ni wafiQ… jeles… hehehe.. aku pun xmau la dlm waktu terdekat ni.. awal sgt.. sian kat wafiQ…


Monday, December 28, 2009

Breast Pump Oh Breast Pump....

Posted by mamawafiq at 4:37 PM 0 comments
Cuti 3 hari menggembirakan aku cz dapat balik PERAK… Ptg khamis tu aku balik awal.. kemas² barang, kain baju aku, suami n wafiQ.. x ketinggalan Breast Pump Kesayangan aku.. Cuci n lap ngn kain pastu susun dalam cooler beg… setelah semua siap kami pun bertolak dari umah pukul 6.00 ptg.. sampai tgh jalan, wafiQ nk menyusu.. aku pun kuarkan pump aku, sebelah menyusu wafiQ n kononnye sebelah lagi nk pump.. pump punye pump tapi susu xkuar… uiks.. nape lak ni… aku pelik lak.. suami lak asyik tanye.. nape?.. nape?... nape?... pastu baru aku perasan… bahagian yg tgh botol tu x de… camne die nk kuar.. huhuhu.. camne ni… bagi tau kat suami.. suami aku punye la bising… potpet² die membebel dlm kereta.. aku dah sedih sambil susukan wafiQ… Last² die cakap kite cari la pump lain yg biase² kat supermarket.. die cakap cari sampai dapat… kalau xdpt malam ni esok cari lagi kat setiawan… huhuhu… sampai tg malim singgah kat billion cari pump.. cari punye cari dapat la satu yg seakan ngn pump aku…
ni la pump "terdesak" aku...

Malam tu bermula la xtvt aku bersama pump yg baru.. hasilnye xberape memberangsangkan tapi jadilah dari xade.. klu xpump sian lak kat wafiQ stok xcukup…walau macam mana pun pump medela aku gak yg best.. moral : lain kali kalau nk g memana tu chk, double chk… double chk n double chk… pastikan barang yg paling penting ni x de yg tertinggal…
ni la pump kesayangan aku.. huhuhu


Glitter Text

GaTaL TaNgaN...

Posted by mamawafiq at 11:54 AM 0 comments
Rase bosan.. aku godek² la fail² yg ada dalam PC aku ni dan terjumpa lak gambar suami yg pada kiraan aku cam best je kalau aku touch-up sikit… hehehe… touch-up punye touch n inilah hasilnye… kui..kui..kui… sori abang…

Glitter Text



Thursday, December 24, 2009

WafiQ kembali BOTAK!

Posted by mamawafiq at 2:59 PM 2 comments
Semalam proses kepala wafiQ… aku n suami dah sepakat nk gunting rambut wafiQ.. ye la… sian tgk rambut die yg tumbuh xsekata tu… 2 hari gak la baru settle 1 kepala…

nk gunting rambut WafiQ kne tunggu die tido dulu...

Hari pertama tu baru wt separuh wafiQ dah mengamuk.. agaknye miang kot rambut tu kne muka die… pastu aku mandikan die.. sampai umah pengasuh die, pengasuh die bantai gelak tgk rambut die yg separuh tu… Malam tadi sambung lagi operasi yang terbengkalai tu.. Maka settle la sudah..

ni imej baru WafiQ
Glitter Text

Tuesday, December 22, 2009

Penat sampai ter"tido"

Posted by mamawafiq at 4:23 PM 0 comments
Sejak² wafiQ pandai meniarap ni die dah xde keja lain.. letak je atas toto tu terus die berpusing nk meniarap… xkira masa.. sampaikan time tido pun dia sayang nk tinggal pelajaran baru dia tu.. x caya tgk pick kat bawah ni….


Hari tu bawa die chk 4 bulan kat klinik kesihatan putrajaya.. time nk timbang berat tu sibuk je die nk mengiring… uish.. kat sini xleh meniarap la wafiQ… pastu nk ukur panjang pun sama… mengiring ke kanan, mengiring ke kiri… xreti duduk diam… dalam bersusah payah berjaya jugak nurse tu amik berat badan n panjang dia… dalam stroller pun skrg ni aku dah xbagi die tido atas bantal.. asyik jatuh bantal je… biaQ dia bebas sikit kalau xdak bantal ni…
Glitter Text

Make your own Glitter Graphics

CuTi 3 HaRi.....

Posted by mamawafiq at 3:38 PM 0 comments
Jumaat, sabtu n ahad yang lepas… cuti awal muharram… sebelum terlambat… selamat tahun baru pada semua kengkawan…

Xde g memana pun cz abah wafiQ kne keje kat penang.. tinggallah aku dua beranak je kat umah.. tau² je la klu dah dua-beranak je kan.. keje aku melepak ngn wafiQ je la… tgk tv je la kitaorg pastu layan kerenah wafiQ yg dah macam² tu…

Tambahan lak wafiQ dh dapat pelajaran baru… baru meniarap.. pantang lepa sikit asyik telangkup je pastu bile dah x bole nk telentang balik , die menjerit.. pastu aku lak dapat job baru.. kutip wafiQ n letak balik atas toto die… seluruh toto tu die explore… aku kutip klu die dah over sampai atas lantai la…

tu pandang ape wafiQ.. dah target nk lepak kat ne ke...

Time menyusu lak di jadikan time nk hilangkan dahaga je… mengopi jap, pastu agak² dh basah tekak dia, sambung main balik.. aku dh jadi cam R & R lak…. huhuhu…

ni cara² nk bagi laju....
Glitter Text

Make your own Glitter Graphics

Thursday, December 17, 2009

Pelajaran Baru WafiQ...

Posted by mamawafiq at 3:14 PM 0 comments


wafiQ baru dapat pelajaran baru…. Minggu lepas die asyik nk mengiring je… tido pun mengiring skrg ni… tapi ari khamis yg lepas die dh start meniarap.. tapi x reti tarik tangan lagi… bile xleh tarik tangan die mengamuk… n die berjaya meniarap ngn success kelmarin… asal aku baringkan die je mesti die pusingkan badan die… telangkup.. pandang kiri kanan .. pastu sengeh kat sume org… syok kot.. selama ni asyik pandang atas je… la ni dah xreti nk baring elok² dah… berpusing²… klu satu tilam tu mmg die sorg je… nk tido pun kne hati² kengkadang tu sedar² kepala die kat atas tilam n kaki die dah kt tempat aku dah… nasib baik aku ni bukan jenis yg tidoq mampus…

Wednesday, December 16, 2009

Masuk Opis selepas seminggu terperap kat umah...

Posted by mamawafiq at 5:06 PM 0 comments
Ari ni baru masuk opis.. setelah sekian lama terperap kat umah.. nk wt camne.. dh takdir.. huhuhu….

Ari rabu lepas aku g klinik gak cz xtahan dah.. mata pedih n gatal… g klinik Qistina yg kat sri kembangan tu.. doctor cakap mata aku dah ade selaput n dah cfm “sakit mata”.. dapat MC 2 hari…
walaupun sakit mata tapi tetap maintain....

Walaupun dapat MC 2 hari aku tetap antar wafiQ kat umah pengasuh die.. risau klu die rapat sgt ngn aku leh jangkit lak… ari khamis tu g klinik sekali lagi cz mata xelok lagi.. (aku rasa la).. erm dapat lagi sehari… hehehe…

Nk dijadikan cerita.. ari jumaat (pagi) pengasuh wafiQ kol cakap die kne sakit mata.. aduuhhh… maka aku pun berkorban la utk anak tersayang.. aku amik EL… pastu abah wafiQ lak kne sakit mata + demam… walau mcm tu kitaorg tetap g jalan² kat alamanda arie ahad tu… abah wafiQ shopping siap pakai spek mata itam… cam belagak je…

Arie isnin tu anak pengasuh wafiQ lak kne sakit mata + demam… n seterusnye suami die lak.. EL lagi aku 2 hari… tapi arie ni aku antar gak la wafiQ cz dh xmampu nk amik cuti dah.. (kes x cukup cuti)…




Tuesday, December 8, 2009

Aku nk kne sakit mata.. huhuhu

Posted by mamawafiq at 10:51 AM 0 comments
Pagi tadi bangun tido tgk mata kat cermin… alamak dah mcm pontianak harum sundal malam da… dh merah… nape lak ni… tapi aku wt dunno je.. pastu teruskan niat, terus mandi n bersiap nk g keje.. wafiQ bangun awal la pulak.. suruh abah wafiQ tukarkan dypers sebelum antar die g umah pengasuh.. pastu abah wafiQ g keje (die masuk pukul 8.00).. aku angkat wafiQ n letak atas katil biar die main sorg².. die tgk aku bersiap nk g keje.. aku tegur die sengih²… pas siap sume aku antar die kat umah pengasuh.. tgk muke pengasuh, die sengih lagi… aduuuhhh.. wafiQ.. senyum je memanjang..


Malam tadi wafiQ tido awal.. pukul 9.00 dah layu mata die.. aku lak nk tunggu citer “awan dania”.. aku letak die atas tilam kat ruang tamu tu n tepuk² bontot die.. sedar² die dah lelap.. senangnye anak aku tido… agaknye siang kat umah pengasuh tadi die x tido sgt kot.. maklumlah ade kawan… bangun pun sebab nk menyusu je..


Monday, December 7, 2009

Posted by mamawafiq at 12:52 PM 0 comments
Monday Mood….

Pagi tadi rase berat je nk bersiap g keje.. dah la wafiQ buat perangai malam tadi.. xnk tido tapi mata dah merah, menguap dh byk kali tapi xnk tido gak.. tahan mata.. klu tahan tu x merengek xpe la jugak, ni x… merengek nk berkepit je ngn aku.. Abah wafiQ lak x balik lagi dari penang (outstation)..bile bawa masuk bilik die xnk tido kat tempat tido die.. last² aku angkat letak die kat sebelah aku.. tido ngn aku.. baru die tido… x sedar² dh.. bangun nk menysu je… WafiQ… wafiQ…

Setelah puas pujuk baru wafiQ nk tido..

Hari sabtu bawa wafiQ shopping kat JUSCO equine.. barang aku langsung xde sume barang wafiQ.. mama cume beli roti je unutuk diri sendiri.. beli baju untuk wafiQ.. nak pakai time kenduri umah atok seremban 12hb ni… Lepas penat shopping, lepak kt food court… bkn lepak sbnrnye tapi lebih kepada melantak.. hehehe.. aku n abah wafiQ belasah nasi ayam.. kitaorang kalu g Jusco Equine tu mesti g makan kat gerai nasi ayam tu.. best…

Ni la rupe nasi ayam yg jadi pujaan kitaorg tu...

Balik umah dlm petang la.. mandikan wafiQ pastu kitaorg kuar lagi g lepak umah my my BIL kat KAJANG… wafiQ xnk duduk lak.. Maybe penat kot.. sampai tertido la kat umah my BIL tu.. tido dlm bilik utama (ade icon) lagi.. hebat betul wafiQ.. pastu selimut ngn toto..aku masuk bilik tu pun xtahan sejuk.. tu yg selimutkan wafiQ ngn toto tebal tu.. sian kat dorg nk main ngn wafiQ tapi wafiQ lak bad mood.. pastu wafiQ lak pilih org.. x sume org leh dukung die… hehehe.. pemilih gak anak aku nih…



Friday, December 4, 2009

Tip² Untuk Menambah n Maintain Susu Ibu

Posted by mamawafiq at 2:53 PM 0 comments

Susu ibu adalah yang terbaik utk diberikan pada bayi terutamanya bagi 6 bulan pertama. Namun, seringkali masalah pengeluaran susu ibu semakin kurang or sedikit terjadi terutamanya bagi ibu² yang bekerja. Jika ianya terjadi pada kita, pasti kita akan tertekan dan risau. Berikut adalah antara tips² yang saya lakukan utk pastikan susu sentiasa maintain dan mengamalkan langkah² pencegahan sekiranya dah nampak tanda² susu dah semakin kurang :

1. Beli pam susu yang berkualiti


Persediaan harus dilakukan dari awal dan tidak hanya tertumpu kepada kelengkapan bayi sahaja. Tetapi perlu mendapatkan informasi bagi memastikan kita membeli pam susu yang baik dan berkualiti. Asingkan sedikit bajet setiap bulan untuk digunakan bagi membeli pam susu kerana kebanyakan pam yang bagus dan berkualiti agak mahal.

2. Pam atau perah susu dari awal

Mulakan pam susu seawal yang mungkin. Xperlu tunggu 2 minggu sebelum kerja. Memang la awal² ni susu xbyk n lebih merupakan cecair yg dipanggil KOLOSTRUM tapi jgn risau, teruskan usaha bg je baby menyusu n kerapkan sessi mengepam. Dengan cara ini akan meransang pengeluaran susu. Pastikan kita kosongan b****st semasa sessi mengepam tu cz bila b****st kosong akan memberi isyarat pada otak yg badan kita memerlukan lebih byk susu. KOLOSTRUM ni jg byk khasiat utk baby. Ianya juga terbukti sebagai antibodi utk baby. Seeloknya masa dlm pantang tu buat la stok byk² cz time tu susu paling mewah n melimpah ruah, rugi klu x amik peluang pertama selepas bersalin. Selain dari itu, ini juga akan membantu badan menyesuaikan diri dengan pam susu kita. Letakkan target contohnya stok anda setiap hari ialah 4 aun. Dengan cara menyimpan stok susu dari awal, ini dpt mengurangkan stress dikemudian hari. Susu yang telah dipam juga boleh dimasukkan kedalam botol dan diberikan kepada baby sebagai latihan agar baby boleh minum dari botol apabila anda telah kembali bekerja. Sebaiknya susu disimpan didalam peti ais yang mempunyai 2 pintu. Jadi stok susu anda akan tahan lebih lama iaitu selama 3 ke 4 bulan berbanding peti ais 1 pintu kerana stok susu anda hanya boleh disimpan n tahan selama 2 minggu sahaja.

3. Minum air yang banyak

Dalam pantang selalunya orang tua dulu² selalu ckp jgn minum air byk takut kembang urat. Bagi saya tanggapan tu salah, klu kurang minum air mcm mana nk hasilakan susu yang banyak mcm mana nk gantikan tenaga kita yg hilang time melahirkan dulu. Sepatutnya minum air segelas sahaja tapi minum dengan kerap. Bukan minum air yg banyak dengan sekali harung je. Seeloknya minum air suam la. Diingatkan jgn pandang langsung ais tau! Pastikan air sentiasa bersama kita wlu kemana kita pergi pun. Klu time tido tu letak je termos tu kat tepi katil. Senang nk minum time dahaga nanti. Selain dari itu, Digalakkan untuk mengambil minuman seperti milo, horlicks n susu. Elakkan dari mengambil minuman berkafein seperti kopi dan Nescafe dan minuman bergas.

4. Makan makanan berkhasiat dan yang boleh menambah susu


Antara makanan yang boleh menambah susu yang boleh ambil didalam tempoh berpantang ialah :



- Kurma
- Kismis
- Sawi
- Habbatus sauda
- Ulam-ulaman seperti pegaga
- Sup² ayam (buang kulitnya – ambil dan masak isi sahaja) dan sup ikan. Tambahkan biji halba didalam sup anda
- Nasi yang anda masak juga boleh ditambah biji halba. Halba dikatakan boleh membantu menambah susu ibu
- Susu dan yogurt – Jika susu disimpan didalam peti ais, hilangkan dulu sejuknya dengan cara merendam cawan yang telah diisi dengan susu didalam air panas sebelum diminum
- Quacker oat dan nestum

Bagi yang dah habis pantang, selain dari mengambil makanan diatas boleh juga mengambil makanan / minuman berikut bagi membantu menambah susu:


- air longan
- air halba
- air barli
-air sengkuang cina (season)
- Nasi dagang
- Bayam
- Kangkung
- Sup tulang, sup ayam, sup daging dan sup ikan
- Buah-buahan

P/s :
Ambil satu sudu kecil halba, rebus dalam sedikit air. Then, air tu campur dalam milo n minum. Camni xde la rase pahit sgt halba tu berbanding minum terus air rebusan tu. Pada waktu yang sama mengambil minuman tambahan yang membantu menambah susu anda. Milkmaid tea and pil ASI juga dikatakan boleh membantu menambah susu ibu(tapi xpenah try lg yg ni.. hehehe) Selain dari itu, jika bayi anda sudah berumur 2 bulan keatas, anda boleh mencuba minum air rebusan halia bara kerana ia juga membantu menambah susu ibu.

5. Ambil Supplement tambahan

Sebaiknya ambil vitamin tambahan seperti B kompleks, vit C, fish oil, n calcium magnesium. Selain dari membantu pengeluaran susu yang berkualiti ia juga dapat membantu agar kita tidak kekurangan zat kerana ia telah diserap dari badan dan disalurkan kepada susu badan. Vitamin B kompleks pula membantu mengekalkan tenaga.

6. Pam susu pada waktu yang ditetapkan

Bagi yang dah kembali bekerja, sebaiknya tetapkan jadual pam susu. Biasanya masa untuk pam susu ialah 2 ke 3 kali sehari. Jika dah tetapkan jam 10 pagi dan 2 petang, pastikan pam susu pada waktu ini n klu lewatpun dalam 30 minit sahaja. Ini untuk memudahkan kita mengekalkan let down. Jika kita skip, pasti badan menjadi keliru dan sukar untuk memberi isyarat untuk masa mengeluarkan susu.

7. Simpan stok yang banyak sebagai back up













Klu stok susu byk pasti kita dah x stress klu susu dah semakin kurang cz masih ade susu back up kat umah. Kira cam penyelamat la sehingga pengeluaran susu kembali mencapai target n seiring ngn jumlah susu yang diminum oleh baby sewaktu kita kuar bekerja.

p/s :


Jika merasakan susu mula kurang :
1. Tambah masa pam susu time bekerja. Jika sebelum ini pam 2 kali sehari, tambahkan kepada 4 kali.
2. Apabila dirumah dan dihujung minggu, pam susu selama 15 ke 20 minit setiap
kali semasa n selepas menyusukan baby. Dengan ini badan kita akan menerima isyarat lebih banyak susu perlu dikeluarkan.
3. Dapatkan rehat dan tidur yang secukupnya
4. Tenangkan diri n jangan stress. Jika stress, lagi mudah pengeluaran susu terjejas






 

My Small Family Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez